Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Toni Alldén i hovrätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-01

Toni Alldén erkänner vållande till annans död

På måndagen inleddes förhandlingar i hovrätten mot Toni Alldén, som misstänks för mordet på Carolin Stenvall.

Hovrättsförhandlingarna om Toni Alldéns överklagan av sin livstidsdom, för mord på en 29-årig kvinna i höstas, inleddes i Luleå på förmiddagen.

Inför ett tiotal fotografers blixtrande kameror gick Toni Alldén in i rättssalen vid 10.30-tiden. Han kom i sällskap med sina advokat Leif Silbersky och dolde sitt ansikte under en blå jacka.

Förhandlingarna skulle ha startat i torsdags, men fick ställas in sedan Alldéns advokat Leif Silbersky fått en halsinfektion.

– Jag vet inte om jag är helt frisk ännu, men tillräckligt bra för att vara på plats då målet drar igång i dag, säger Leif Silbersky till TT.

”Hjärndöd”

Förhandlingarna inleds 10.30 med sakframställningar av åklagarna, de anhörigas målsägandebiträde och Leif Silbersky.

Silbersky kommer att förklara att Toni Alldén erkänner vållande till annans död och brott mot griftefrid, inget annat.

Alldén hävdar att han trodde att kvinnan var död när han sköt henne med sitt jaktgevär söder om Gällivare sent på kvällen den 12 september 2008.

Var hon hjärndöd kan Alldén inte fällas för varken mord eller dråp, kommer Leif Silbersky att argumentera.

Docent Peter Krantz, rättsmedicinsk expert från Rättsmedicinalverket i Lund, är kallad som nytt expertvittne till rättegången. Han ska höras på torsdag förmiddag.

Dömdes till livstid

Hovrättsförhandlingarna kommer att pågå i minst fyra dagar.

Toni Alldén dömdes i mars av tingsrätten i Gällivare till livstids fängelse för mord på den 29-åriga kvinnan från Piteå.

Enligt Alldén dog kvinnan när han vid en dispyt knuffade till henne så att hon föll mot hans släp vid den så kallade Stenbrorastplatsen en mil söder om Gällivare.

Den 51-årige Gällivarebon körde sedan omkring med kvinnan i sin bil flera timmar. Omkring sex timmar senare sköt han skott genom hennes kropp, enligt honom själv i tron att hon var död.

Enligt den rättsläkare som undersökte kvarlevorna efter kvinnan var hon vid liv när hon sköts.