Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ellen, Lena

Bilden på Sophie, 19, används i propaganda

Publicerad 2018-02-17

I samband med att filmen Black Panther har haft premiär sprids bilder på kvinnor som påstås blivit misshandlade av svarta personer. En av bilderna som används i propagandan är bilden på 19-åriga Sophie.

– Jag gillar inte det alls eftersom jag inte alls står för det de skriver, säger hon.

Just nu går filmen Black Panther på biograferna runt om i världen. Filmen är baserad på en seriefigur som funnits sedan 1966 och är den första storfilmen som handlar om en svart superhjälte.

I skuggan av filmen sprids flera bilder i sociala medier på kvinnor som påstås blivit attackerade av svarta män och kvinnor. Men de påstådda händelserna är fejk, vilket bland annat Buzzfeed skrivit om.

Den brutala bilden på Sophie, 19, som slogs blodig med en flaska på en bar i Malmö, är en av bilderna som används. En twitteranvändare påstår att Sophie är hans flickvän – och att hon blev slagen när de skulle se filmen.

Jag gick för att se Black Panther med min flickvän och en svart tonåring skrek att ’vi var på fel bio’ och slog en flaska i hennes huvud”, står det i inlägget.

En annan har använt sig av en bild på före detta Vita huset-anställde Rob Porters ex-fru – han är anklagad för att ha misshandlat henne. Men den som sprider bilden påstår något helt annat.

Jag gick på premiären av Black Panther och min fru blev ofredad. Tre svarta kvinnor kom fram till oss och sa att ’den här filmen inte var till för dig vita b****’ och attackerade henne. Säkerhetsvakter fick eskortera oss till parkeringen och vi lämnade platsen. Allt vi ville var att se en film”.

Och en twitteranvändare har tagit bilden på en 18-årig tjej som låstes in och blev misshandlad av sin pojkvän i flera timmar – något The Mirror skrivit om. Men i twitterinlägget är det en helt annan historia som framträder.

Jag blev brutalt attackerad av några svarta ynglingar på premiären av Black panther för att de sa att vita personer inte var tillåtna att se filmen”.

Flera har uppmärksammat de fejkade historierna som sprids, och påpekar att bilderna är från helt andra sammanhang.

Fool child claims assault at #BlackPanther premiere, uses stock footage photo from 2009 as 'proof'.
https://t.co/gEkreOlRcW
Fake posts are being created to make black people look bad and the sad part of it is some people will believe them…
https://t.co/WnhyinOrrw

Sophie: ”Vet inte om jag ska skratta eller gråta”

Sophie tycker att det är fel att de använder hennes bild på det sättet.

– Jag gillar inte det alls eftersom jag inte alls står för det de skriver, säger hon.

Hon har sett sin bild användas i olika sammanhang, bland annat på Instagram där bilden använts som en meme.

– Vet inte ens om jag ska skratta eller gråta. Jag tycker det är så sjukt och fel att folk kan sitta och skoja om bilder där folk har råkat illa ut. Men människor däremot förvånar mig inte längre, säger hon.

Sophie är inte den enda vars bild använts i propaganda. Aftonbladet skrev tidigare om en bild på en blåslagen äldre kvinna som spreds i sociala medier med texten: ”Stina 85 år blev misshandlad och rånad av tre asylinvandrare i Jordbro utanför Stockholm.” I själva verket föreställde bilden Karin Forslund, som ramlade flera gånger på sitt vård- och omsorgsboende i Söderhamn 2014.

– Vi blev ledsna och förbannade. Mamma stod för alla likas värde, sa dottern Maysan Säärelä om det hela.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln