Världens mest kända radiostyrda bil firar

Uppdaterad 2013-09-13 | Publicerad 2013-08-06

Ett år på Mars för NASA:s Curiosity rover

För första gången har "Happy birthday" hörts på Mars.

Tonerna lämnade NASA:s Mars-rover på årsdagen för dess landning på den röda planeten.

Om 17 år vill NASA sätta en människa på Mars.

26 november 2011 började den 334 ton tunga Atlas-raketen spruta eld över Cape Canaveral i USA. Sekunder senare var den på ut mot det stora okända.

5 augusti året efter slog Curiosity ner i den 155 kilometer breda Galekratern på Mars.

Röda planeten grå inuti

Strax därefter började Curiosity spränga gränserna för mänsklighetens utforskning av rymden. Bland annat kom de första högupplösta bilderna från planetens yta som ser ut som att de är tagna i en stenöken på jorden.

Därefter borrade roboten i Mars yta – som visade sig vara grå precis under det röda toppskiktet. Därefter visade borrproverna att Mars haft flytande vatten och liknat Jorden betydligt mer för miljoner år sedan.

Twitterkändis

Under året som gått har Curiosity blivit världsberömd, inte bara för att ha landat på Mars utan för robotens profil på Twitter där bilder och små kommentarer förmedlas från robotens arbete på Mars. Kommentarerna skrivs i första person och nu har Curiosity 1 374 000 följare på Twitter.

Spelade "Happy birthday"

Och på årsdagen för Curiositys landning på Mars gjorde rovern något extra:

Florence Tan som styr "SAM" – Sample Analysis on Mars, som är Curiositys mobila laboratorium såg till att laboratoriemodulen började vibrera fram musik.

– Om någon lyssnar på Mars hör de detta: [Spelar "Happy Birthday"], sa Tan via NASAs Youtube-kanal.

Skjuter laser

Men Curiosity skickades inte till Mars för att spela musik och twittra. Under sitt år på den röda planeten har rovern...

... samlat in 190 gigabit data.

... avfyrat 75 000 laserskott på 2 000 mål.

... levererat 36 700 bilder.

... kört strax 1,6 kilometer.

Målet är att ta reda på Mars historia och utveckling, om den har eller fortfarande stödjer liv i någon form och

Efter sex månaders arbete på en plats körde Curiosity 700 meter, nästan halva totala sträckan den tillryggalagt sedan landningen förra året, mot Mount Sharp, där den ska undersöka det 4 500 meter höga bergets sluttningar.

Människa på Mars

Curiositys uppdrag är planerat att vara i 697 dagar.

Snart anländer "Maven" – en farkost som ska cirkulera Mars för att studera ytan uppifrån. Men 2020 skickas Curiositys yngre syskon till Mars. Ett av målen är att forska på hur människor ska kunna utforska planeten i framtiden – ett mål som NASA säger sig uppfylla till 2030.

Bland annat ska den nya rovern klara att ta med fysiska prover från Mars tillbaka till jorden – istället för att testa dem själv och skicka tillbaka resultaten trådlöst.

– Det kommer förändra allt, det kan berätta för oss om liv finns på Mars och i vårt solsystem.

Följ ämnen i artikeln