Björklund kräver snabbväg för Ukraina in i EU

Publicerad 2014-03-07

Jan Björklund.

Den ryska närvaron på Krimhalvön har skapat oro i stora delar av Europa.

I sitt inledningstal på Folkpartiets riksmöte i morgon kommer Jan Björklund att kräva att Ukraina ska få ett snabbspår in i EU.

– Deras förhandlingar bör ges högsta prioritet, säger FP-ledaren.

I morgon inleder Folkpartiet sitt Liberala Riksmöte i Örebro. Där samlas hundratals kommunpolitiker för att kraftsamla inför valet till EU-parlamentet i maj och riksdagsvalet i september.

I början av riksmötet talar partiledaren Jan Björklund. Aftonbladet kan redan i dag berätta att stora delar av hans tal kommer att handla om den akuta situationen i Ukraina.

– Det är ett oerhört aggressivt och hänsynslöst Ryssland vi nu ser. Det är ett beteende som förvånar och som kommer att få långtgående konsekvenser för Sverige och för Europa på flera punkter, säger Jan Björklund.

Tre punkter

FP-ledaren kommer att nämna tre punkter under sitt tal i Örebro i morgon. Det första handlar om att han vill att en mycket tydlig signal ska skickas om att Ukraina är välkomna som medlemmar inom EU så snart de vill.

– Självklart ska kriterierna uppfyllas, men det bör ges högsta prioritet, de borde få ett snabbspår för att förhandla om att komma med i EU. De bestämmer naturligtvis själva, men jag uppfattar att det är vad de vill och det är därför ryssarna är så upprörda.

Björklund poängterar att Ukraina är ett stort land, som kommer att få ett betydande inflytande i unionen.

– De har nästan 50 miljoner invånare, lika stora som Frankrike, och deras inflytande kommer bli därefter. Men detta är viktigt, vi svenskar tänker ofta på Ukraina som ett land som ligger långt bort. Men det är faktiskt närmare dit än vad det är till Belgien från Örebro där jag talar imorgon, säger han.

”Farlig politik”

Dessutom kommer han att återigen att lyfta kärnkraftsfrågan, denna gång med koppling till Ryssland.

– Flera länder i Europa som Tyskland, Italien och Holland har avvecklat eller håller på att avveckla sin kärnkraft och ersätter den mer och mer med rysk gas. Detta är en väldigt farlig politik för vi blir beroende av Putins humör om man gör så, säger Jan Björklund.

Han menar att de som vill avveckla kärnkraften i Sverige är inne på fel spår.

– Alla de rödgröna partierna vill ju avveckla kärnkraften men de har inget alternativ. Vindkraften kommer inte att räcka till. Så Sverige skulle också hamna i ett beroende av rysk gas om vi stänger de gamla kärnkraftverken utan att bygga nya. Det perspektivet känns väldigt hotfullt med tanke på hur Ryssland agerar.

I sitt tal kommer Björklund också att lyfta försvarsfrågan. Sedan Ryssland gick in på Krimhalvön i Ukraina har allt fler krävt mer resurser till det svenska försvaret.

– Vi behöver ha en ny inriktning. Försvaret har under 10-15 år successivt ställts om för att mer och mer bara ägna sig åt internationella insatser. Det är viktiga insatser, men nu måste försvaret få en huvudinriktning på att kunna skydda Sverige.

För svagt försvar

Enligt Björklund handlar det primärt om Östersjöområdet.

– Om man tänker sig en konfliktsituation i Baltikum. De argument Putin använder för att gå in i Ukraina och tidigare Georgien har varit att de ska gå in och skydda ryska minoriteter. Med samma argument skulle man kunna intervenera i Baltikum och då blir det väldigt nära Sverige.

Enligt FP-ledaren är det svenska försvaret i Östersjöområdet alldeles för svagt.

– Det är oroande. Vi behöver ha en stark militär närvaro på Gotland, investera i nya u-båtar. Vi behöver ha luftvärn, till exempel det amerikanska Patriot-systemet som också borde finnas på Gotland. Har man luftvärn av den typen på Gotland då dominerar man i luftrummet över stora delar av Östersjön.

Jan Björklund vill nu se ökade försvarsanslag de kommande åren.

– Jag har argumenterat för en omläggning av försvaret de senaste fem åren mot bakgrund av utvecklingen i Ryssland. Det har varit för döva öron. Men sedan fem dagar tillbaka säger nästan alla partier det vi sagt i fem år. Det är en tragisk bakgrund men jag välkomnar att det sker en tillnyktring i svensk försvarspolitik, säger han.