Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Inga förklaringar till mystisk älgdöd

Publicerad 2014-03-04

Liten älgkalv funnen död på Göholm Ronneby.Sven Svensson drar kalven till en släp för transport till Johannishus och provtagning.

Förra året självdog 80 älgar i Sverige. Och den mystiska älgdöden fortsätter.

Problemen kan bero på ett systemfel i ekosystemet som då kan drabba även människor.

– Jag är allvarligt oroad, säger Torsten Mörner, statsveterinär vid SVA.

Det råder en förhöjd dödlighet av älgar i Sverige, men ingen vet ännu varför. Statens veterinärmedicinska ansallt (SVA) har därför inlett ett projekt med naturvårdsverket för att ta reda på varför så många av de kronbeklädda djuren dukar under.

– I Blekinge och Skåne har vi väldigt många döda älgar. Idag hittades två döda älgar till i Blekinge, säger Torsten Mörner, statsveterinären vid SVA.

Många utmärglade

Han kallar svaret på varför djuren dör för "miljonerkronorsfrågan". Hittills finns flera rådande teorier men ingen av dem har hittills kunnat bekräftas.

– Vi har observerat att flera av dem är utmärglade och det tycker vi är konstigt, säger han.

Anledningen till detta kan vara att älgarna drabbats av infektioner eller parasiter. Men om detta beror på en tillfällig variation eller om det rör sig om ett ihållande, större problem går ännu inte att säga.

En teori är att älgarna lider brist på vitamin B1.

– Vi vet att sjöfåglarna lider av en ordentlig brist B-vitamin och det finns tecken på att älgarna gör det också, säger han.

Han känner en oro för att vitaminbristen tyder på ett ekosystemfel som i slutändan kan drabba även människor.

– Det kan vara så att det finns något som blockerar intaget av vitaminer, säger han.

Temperaturförändringar kan påverka

Men problemen för älgarna stannar inte i Blekinge och Skåne. På Öland dör två tredjedelar av de nyfödda kalvarna redan under sommaren och endast en tredjedel finns kvar i livet till hösten.

– Hittar vi att samma sak gäller även i Blekinge innebär detta att det är något som drabbar hela älgstammen.

En sådan slutsats kommer enligt honom leda till en intensifiering av forskningen där bland annat ekologer och veterinärer kommer att samarbeta.

En teori till kalvarnas död är att temperaturförändringar lett till påverkan på älgarnas foder. Näringsinnehållet kan ha minskat så mycket att älgkorna inte orkar producera tillräckligt med näring för att dia sina nyfödda kalvar.

– Fodret de äter är en viktig del i hur de mår och fodersammansättningen kan ändra sig, säger Torsten Mörner.