FN:s klimatrapport: Så drabbas du

Uppdaterad 2014-04-01 | Publicerad 2014-03-31

Glöm skidåkningen och koka dricksvattnet.

Klimatförändringarna kan få stora konsekvenser även i Sverige.

– Naturen reagerar ännu häftigare än vi tidigare trott och det är dramatiska förändringar, säger Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.

Svält, torka och översvämningar.

FN:s klimatpanels andra delrapport som presenterades i natt svensk tid är en dyster läsning.

309 ledande forskare från 70 länder står bakom den. En av huvudförfattarna är Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute (SEI):

–  Vi har mycket mer information, data och forskning som bekräftar tidigare hypoteser. Människor runt om i världen påverkas redan av klimatförändringarna, säger han.

De fattigaste drabbas värst. De som inte kan flytta, eller har råd att skydda sig mot stormar och översvämningar. De drabbas också hårdast när livsmedelpriserna förväntas öka till följd av att det blir svårare att odla basgrödor som vete och majs. Varmare vatten försvårar också för fisket.

Dricksvattnet kan förorenas

Temperaturen stiger mest på de delar av jorden som ligger närmast Syd- och Nordpolen.

I norra Sverige kan medeltemperaturen stiga med så mycket som 6-8 grader, enligt Richard Klein.

– Om du gillar att åka skidor på sportlovet i Dalarna så är chansen att du ska få göra det i framtiden ganska liten, säger Richard Klein.

Svante Axelsson, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen, är bekymrad över att den ökande nederbörden kan leda till att dricksvattentäkter i Sverige hotas. I Vänern finns redan problem med att leda bort vatten.

– Översvämningar kan leda till baksug så att avloppsvatten kommer i dricksvattnet och blir förorenat. Vi har sett problem med e-colibakterier vattnet i flera kommuner och det här kan bli vanligare i framtiden.

Dramatiska förändringar

Svårare stormar väntas också i Sverige vilket kan leda till att skog blåser ner och förstör byggnader och infrastruktur.

– Naturen reagerar ännu häftigare än vi tidigare trott och det är dramatiska förändringar, säger Svante Axelsson.

Richard Klein menar att odlingsmöjligheter, skogsbruk och djurliv i Sverige också påverkas av klimatförändringarna.

– Det är en jättekostnad att anpassa sig för de störningar som kommer med till exempel stabilare broar och nya vatten- och avloppssystem, säger Svante Axelsson.

”Vi kan inte bara sitta och titta på”

Utsläppen av koldioxid som ligger bakom klimatförändringarna ökar för varje dag men Naturskyddsföreningen tycker att den politiska handlingskraften för att stoppa och minska problemen saknas.

– Moderaterna och Socialdemokraterna vill inte ha klimatfrågan som en valfråga. De väljer vilka strider de vill ha. Därför blockar de och fryser ut miljöfrågan för att de tror att den gynnar andra partier. Men vi kan inte bara sitta och titta på.

Sverige kan lära från andra länder som kommit längre.

– Schweiz har väl utbyggd järnväg, i Norge har de många fler elbilar och Tyskland leder solcellsligan. Det är ganska lätt att ställa om, tekniken finns redan, säger Svante Axelsson.