Socialchefen: Är så det ser ut överallt

Publicerad 2013-09-11

En arbetsterapeut bedömer att Emmy Skarp behöver hjälp med att tvätta sig och klä på sig.

En tjänsteman på Haninge kommun utan medicinsk utbildning väljer att strunta i det.

– Vilken ordning ska vi ha annars? Det är så det ser ut i alla kommuner, säger Morgan Norberg, socialchef i Haninge.

Morgan Norberg, socialchef i Haninge.

Handläggaren som beslutade att dra in Emmy Skarps assistanshjälp vill inte prata med Aftonbladet. Hon hänvisar till två av sina närmaste chefer, men ingen av dem är på plats på onsdagseftermiddagen. I stället är det socialchefen Morgan Norberg som tar emot på ett mötesrum i kommunhuset.

”Rättspraxis”

Han är inte insatt i fallet, han har bara fått en kort redogörelse av handläggaren, men får ändå inte prata om enskilda personer på grund av sekretesslagen, förklarar han.

– Det är klart att jag som medmänniska tycker att det är bedrövligt att vi ska behöva klocka hur länge en person ska få vara på toaletten. Men det är så rättspraxisen ser ut, säger Morgan Norberg.

Trots att Emmy Skarp hävdar att hon inte har erbjudits andra stödformer, antyder Norberg att så är fallet.

– Det stämmer inte med min bild. Det är allt jag kan säga.

Välkomnar rättslig prövning

Kommunen skickar inte ut medicinsk personal för att bedöma den enskildes vårdbehov, enligt socialchefen. Den som söker assistans kan lämna in ett läkarutlåtande, eller ett intyg från en arbetsterapeut som i Emmy Skarps fall. Utifrån ett sådant underlag fattar sen en tjänsteman sitt beslut.

– Normalt sett har våra handläggare socionomkompetens. Det är oerhört intrikat att göra den här typen av bedömningar. Men det är ju så det ser ut i hela landet, säger Morgan Norberg.

Han välkomnar en rättslig prövning och säger att kommunen "självklart kommer att rätta sig efter det".

Det gör även ordföranden i socialnämnden, moderaten Sven Gustafsson.

– Rättspraxisen är ganska välutvecklad på det här området. Den här lagstiftningen har funnits ett bra tag. Jag kan inte tänka mig att det tar ett år att överklaga beslutet. Mer än så kan jag inte säga eftersom jag inte känner till ärendet, säger han.