Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Populära rätter avslöjade som saltfällor

Publicerad 2013-09-12

Det kan finnas fem gånger så mycket salt i en matvara jämfört med en annan av samma slag, enligt en granskning som Konsumentföreningen Stockholm gjort skriver Svenska Dagbladet.

Bland saltfällorna finns Lidls potatismos, som innehåller fem gånger mer än Icas. I Citygross pytt i panna finns dubbelt så mycket salt jämfört med Coops.

– Vår undersökning visar att det bör finnas stora möjligheter för industri och handel att successivt dra ner på saltet i många av sina produkter, säger Louise Ungerth på Konsumentföreningen Stockholm till tidningen.

För mycket salt i maten kan bidra till högt blodtryck och därmed öka risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar.

Rekommendationen i Sverige och internationellt är att vi inte bör äta mer än 5-6 gram salt per dag, men i genomsnitt äter vi dubbelt så mycket.

Större delen av det salt vi får i oss, 80 procent, kommer från maten vi köper i butik och äter på restaurang, enligt Kfs.

"Vår undersökning visar att det finns stora möjligheter för industri och handel att dra ner på saltet i många av sina produkter. Allra mest salt hittade vi i en färdiglagad fryspizza och en oxpytt. En enda portion kan ge oss över sex gram salt vilket är mer än vad vi bör äta på en hel dag", säger Louise Ungerth, chef för Konsument &  Miljö på KfS i ett pressmeddelande.