Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Då blir det krig på riktigt

Utan att säga orden har vicepresident Joe Biden dragit USA:s röda linje mot Ryssland.

Attackerar Putin ett Nato-land blir det krig på riktigt.

På annat sätt kan man inte tolka Bidens besök i de forna sovjetiska lydstaterna Polen och Litauen.

USA funderar på att flytta amerikanska trupper till Baltikum för att öva.

Just in case Putin skulle drabbas av hybris i den allmänna ryska segeryran efter det rekordsnabba övertagandet av Krim.

Biden betonade vid sina besök att USA tänker stå för de säkerhetsgarantier man gett via militäralliansen Nato. De innebär att om ett Nato-land blir angripet så ska övriga Nato-länder rycka in och hjälpa till.

Den amerikanske vicepresidentens uttalanden var del i en allmän upptrappning i Ukrainakonflikten där vapenskramlet rycker allt närmare.

Ukraina meddelade att man ska öva militärt ihop med USA och Storbritannien, oklart var.

Det sker samtidigt som fler ukrainska baser på Krim stormas och den ryska flaggan hissas där.

Alla aktörer verkar känna ett behov av att brösta upp sig och tala maktspråk.

Den politiska prislappen för Ukrainakrisen ökar hela tiden. Den nyss för världsfreden så avgörande frågan om Irans kärnvapen riskerar att gå helt i stå om Ryssland gör allvar av sitt hot att blockera samtalen som en hämnd för sanktionerna från EU och USA och det allmänt höjda tonläget.

I dag hålls toppmöte i Bryssel med EU:s regeringschefer. Egentligen skulle man ha diskuterat ekonomi men nu hamnar istället Ukraina överst på dagordningen. Pressen är stor på EU-ledarna att samla sig till mer kännbara sanktioner mot Ryssland. Hittills har det mest handlat om nålstick mot individer i Putins närhet.

Men EU och USA står inför ett dilemma. Känslan är att de närmast gett upp när det gäller Krim och att resultatet blir att man i tysthet acceptera den ryska annekteringen på kort sikt. Helt enkelt därför att man inte vill sätta in några militära maktmedel. Nu inriktar västvärlden sig på att få Putin att avstå från att invadera östra Ukraina.  Det gäller att få Putin att förstå var gränsen går utan att det utlöser något krig.

Dilemma nummer två är att de enda sanktioner som på allvar skulle hota Ryssland samtidigt skulle slå hårt mot vissa av EU-länderna. Europa får cirka 30 procent av sin naturgas från Ryssland. Den går inte att snabbt ersätta med energi från andra källor.

Gas och olja är Ryssland enda riktigt stora intäktskällor. Men alla EU-länder vill inte betala priset för att på allvar sätta press på Putin.

Mitt i all denna upptrappning finns ett behov av kalla hjärnor som försöker lugna ner och hitta diplomatiska öppningar. Då blir kontraproduktivt när John Kerry, Hillary Clinton och andra ledande politiker börjar dra vittgående paralleller mellan annekteringen av Krim och läget inför andra världskriget. Mellan Putin och Hitler.

Underförstått i jämförelserna ligger att världen 1938 inte gjorde tillräckligt för att stoppa Hitler när han ockuperade Sudetenland där många tyskar bodde. Därför blev det världskrig. Stoppas inte Putin nu blir det världskrig igen.

Men så enkelt är det inte.

Det finns ingen naturlag som säger att historien måste upprepa sig.

Om målet är att undvika ett krig mellan Ryssland och Ukraina som kan utvecklas till ett storkrig så är det snart dags att fler ledande politiker ägnar sig åt att försöka hitta utvägar istället för att tävla i att dela ut verbala smockor som ger pluspoäng på hemmaplan och på twitter.