Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Värmland – nu också i Japan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-06

Sportbladet.se:s Emil Karlsson hittade hem i Osaka

OSAKA. Värmland – i Japan.

Jo, det är faktiskt sant.

Häng med på kärlekshistorien som ligger bakom kaféet med det svenskklingande namnet.

Undertecknad åkte till Osaka för att bevaka friidrotts-VM för sportbladet.se:s räkning. Döm om min förvåning när jag en dag, mitt i tunnelbanesystemets virrvarr, upptäckte ett kafé med namnet Värmland.

För mig, som är född och uppvuxen i Värmland, var det här självklart något som var tvunget att undersökas.

Det visade sig att kaféet har cirka 40 år på nacken. Namnet kom till då grundaren Mizutani åkte till Sverige och blev förälskad – i Värmland.

– Han älskade människorna, landskapet, allt… Han tyckte att allt var underbart i Värmland, berättar Masayaki Okamoto, som har jobbat på stället i drygt två år och stortrivs.

Hyllning till Värmland

Som en slags hyllning till Värmland valde Mizutani att döpa sitt kafé efter det svenska landskapets namn. Sedan det där Sverigebesöket för cirka 40 år sedan har företaget bytt ägare flera gånger – men namnet har bestått.

– Det händer ofta att det kommer hit svenskar som hajar till när de ser namnet, berättar Yuri Onishi, 19, en av cirka 30 anställda.

På Värmland kan man köpa bakelser av alla de slag, vanligt kaffe, samt exotiska drycker. I lugn och ro kan man sitta och iaktta folkmyllret.

Känn dig som hemma – i Japan.