Torget ska hjälpa Söder

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2007-09-07

GA torg i Helsingborg har fått ett lyft – invigs på lördag

Gustaf Adolfs torg i Helsingborg är fullständigt ombyggt med mer plats för torghandel och invigs på lördag.

På lördag invigs nya, fräscha GA torg i Helsingborg. Torget har fått en rejäl ansiktslyftning, för att bli mer öppet och inbjudande.

– Det här är en del i vårt förändringsarbete för hela Söder. Nu kan vi pricka av torget på vår lista, säger projektledaren Ann-Christin Larsson på Helsingborgs stad.

Det blir en hel del förändringar på nya GA torg. Torghandeln flyttas och får en egen basargata, med stånd på båda sidor. Dessa kommer att ha enhetliga väggar och tak för att ge ett mindre plottrigt och rörigt intryck. Man har också skapat en ny, påkostad lekplats och stenlagt hela torget.

– Vi har använt 632 000 gatstenar, 5 000 granithällar och planterat 74 träd. Så det är en rejäl upprustning vi pratar om, säger Ann-Christin Larsson.

Ny attityd

Torget kommer att myllra av aktiviteter under lördagen invigning. Turer med häst och vagn, konstverk gjorda av frukt och provsmakning av olika delikatesser står på programmet. Ståupparen Khalid Geire fungerar som dagens konferencier och Mzungo Marimba band underhåller. Helsingborgs stad hoppas att det nya torget ska bli startskottet för en ny attityd gentemot den tidigare bespottade stadsdelen Söder.

– Stan förändras sakta men säkert, och man märker redan att en attitydförändring är på gång, säger Ann-Christin Larsson.