Vill ha miljoner från Bonniers

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-05

Anna, 44, är Lukas Bonniers dotter utom äktenskapet

Journalisten Anna Toss, 44, är Lukas Bonniers okända dotter.

Nu kräver hon sina syskon på delar av Bonnierkoncernen.

– Det där får våra jurister sköta, säger halvbrodern Jonas Bonnier.

FICK INTE ÄRVA Anna Toss, 44, är dotter till bokförläggaren Lukas Bonnier, som dog den 8 februari 2006. Lukas Bonnier gav alla sina ägarandelar i Bonnierföretagen till sina fem barn inom äktenskapet. Anna Toss fick ingenting. Nu har hon stämt halvsyskonen.

Tidskriftskungen Lukas Bonnier dog i februari förra året. Enligt testamentet ärver vart och ett av hans barn drygt en miljon kronor.

Juridisk tvist

Men nu inleds en juridiskt tvist om vad som egentligen ska ingå i arvet, avslöjar lokaltidningen Mitt i Haninge.

Tvisten är komplicerad och rör gåvor som fem av Lukas Bonniers barn redan fått av sin far.

Vid tre olika tillfällen – 1947, 1951 och 1984 – gav han samtliga sina ägarandelar i Bonnierkoncernen till sina fem inomäktenskapliga barn Jacqueline, Daniel, Jan, Peder och Jonas.

Den enda som inte fått något är Anna Toss, som föddes utom äktenskapet, trots att faderskapet sedan länge är accepterat av släkten Bonnier.

En tolftedel

Hon har nu stämt sina halvsyskon på en tolftedel av den befintliga förmögenheten och en tolftedel av den egendom som givits bort, skriver Mitt i Haninge.

Stämningen lämnades in till Södertörns tingsrätt den 16 augusti.

– Det var exakt ett år efter att bouppteckningen och sista dagen hon hade möjlighet att stämma sina syskon, säger advokat Ulf Bergquist som är boutredningsman.

Han säger till Aftonbladet att det nu är upp till tingsrätten att avgöra tvisten om inte syskonen kommer överens och gör en förlikning.

Aftonbladet har förgäves sökt Anna Toss för en kommentar.