”Folk är förtrödna”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-25

Anna-Lena Brundin upp till kamp för skånskan

Göteborgsdialekten är snyggast, sexigast och charmigast, tycker aftonbladet.se:s läsare. Men författaren och stå upp-komikern Anna Lena Brundin sågar omröstningen.

– De är bara förtrödna. Malmödialekten är den coolaste som finns, slår hon fast.

Uppemot 30 000 aftonbladet.se-läsare har sagt sitt. Med hjälp av ljudklipp med dialekter från Sveriges största städer har man röstat på charmigast, snyggast, fulast och sexigast. Göteborgskan vann samtliga kategorier utom den mindre smickrande fulast – den tvivelaktiga äran tillföll Örebro.

Anna-Lena Brundin, bördig från Lund men trots det enligt egen utsago i avsaknad av ”finskånska”, sågar omröstningen jäms med fotknölarna. Resten av Sverige är förtrödna (avundsjuka), menar hon.

– Skånska är coolt och självsäkert. Många förväxlar det med dryghet, men det handlar bara om ryggrad, säger Brundin.

"Skånska är sexigt"

Den kategori malmöitiskan klarade sig bäst i var sexigast. Där hamnar Malmö på tredje plats, efter Göteborg och Umeå.

– Jag träffar många stockholmare som säger att de tycker att skånska är sexigt, så det förvånar mig inte alls, säger Anna-Lena Brundin.

Hon konstaterar också att skånskan har ytterligare fördelar – många målande och roliga egna ord och uttryck. Bland hennes egna favoriter finns fubbick (idiot), bellor (pengar) och dejsare (korv).

Gillar inte göteborgska

Vinnardialekten göteborgska ger hon inte mycket för.

– Göteborgska går verkligen bort. Jag såg filmen ”Noll tolerans” med Jakob Eklund nyligen och det är ju omöjligt att ta på allvar.

Lägger man ihop siffrorna för Malmö och Helsingborg blir dessutom utgången av omröstningen en annan. Då blir det en tredjeplats i kategorin charmigast, en tredjeplats i kategorin snyggast och en andraplats med segervittring i kategorin sexigast.