Många döda på svenskön Madeira

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-20

UD undersöker om svenskar drabbats av oväder

Minst 32 människor har dött i häftiga oväder på Madeira där ett 40-tal svenskar bor.

Runt 70 personer har skadats.

– Vi har inte kunnat nå alla svenskar där, säger UD.

Det handlar om jordskred, översvämningar och träd som ryckts upp med rötterna efter häftiga skyfall som drabbat framför allt de södra delarna av Madeira. Flygplatsen var under lördagen stängd och borgmästaren i staden Funchal, Miguel Albuquerque, rådde öborna att stanna inomhus.

Svenskö

Ön tar emot turister året runt, även om det inte är högsäsong nu. Det fanns på lördagskvällen inga uppgifter om att svenska semesterfirare kommit till skada. Det finns även cirka 40 fastboende svenskar på Madeira. Ambassaden i Lissabon var i kontakt med det svenska honorärkonsulatet som försökt att nå alla bofasta på Madeira. Även svenska UD undersökte saken.

– Det finns inga uppgifter alls på att några svenskar är inblandade. Men det har bara gått att nå 20 av de 40 fastboende på grund av ett större strömavbrott, säger Barbro Elm på UD:s pressjour till Aftonbladet.

"Inte lätt"

Störst bland svenska charterarrangörer är Solresor med 270 resenärer på ön just nu.

– Det har inte varit helt lätt att få kontakt med vår personal för telefonnätet har stundtals legat nere, sade informationschefen Pauline Berndtsson till TT.

– Enligt vår platschef är läget som värst i Funchal, men på våra hotell där ska det inte vara någon fara.

Personalen hade via telefon lyckats nå 13 av 15 hotell.

– Det är två hotell i Funchal som vi inte har fått kontakt med, men ett par av mina kollegor skulle försöka ta sig dit, sade Berndtsson.

Ringt runt

Ving har runt 60 resenärer på plats, de flesta i Funchal.

– Vår personal har ringt runt till alla hotell och de rapporterar att läget är under kontroll och att gästerna är lugna, säger informationschef Magdalena Öhrn.

Madeira har ca 300 000 invånare och ligger 40 landmil från Kanarieöarna och 90 sydväst om Portugals fastland.