Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Här är de fängslade

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-02

Svenskarna kan inte kontakta sina familjer

sover i små celler Elafängelset utanför staden Be´er Sheva är uppdelade i stora salar med omkring 80 personer i varje och sover i små celler med fyra enkla sängar. Fångarna får mat, men var i går bekymrade över sin packning. ”De klagade inte, men de är arga och mycket oroliga”, säger advokaten Neri Ramati.

BE’ER SHEVA. Här bakom Elafängelsets murar sitter sju svenskar inlåsta i väntan på att deporteras från Israel.

De får inga besked och kan inte kontakta sina familjer.

– De är mycket oroliga, säger deras advokat Neri Ramati.

Advokat Neri Ramati har varit i kontakt med fem av de sju fängslade svenskarna.

Elafängelset ett par kilometer utanför staden Be’er Sheva i södra Israel är tillbyggt och den nya delen invigdes för bara någon vecka sedan. Innanför fängelsemurarna ska 610 personer som greps på Ship to Gazas hjälpkonvoj sitta frihetsberövade.

De är uppdelade i stora salar med omkring 80 personer i varje och sover i små celler med fyra enkla sängar. Fångarna får mat, men var i går bekymrade över sin packning.

Arga och oroliga

– De klagade inte, men de är arga och mycket oroliga, säger advokaten Neri Ramati som träffade fem av de sju svenskarna i fängelset i går.

Först var svenskarna mycket försiktiga när han presenterade sig, men när de förstod att han var där för att hjälpa dem blev de mycket lättade.

– De har inte fått någon information, utan bara massa olika papper med engelsk text som de måste skriva på utan att de förstått innebörden, säger advokaten.

Även diplomater fick i går möjlighet att träffa de 610 fångarna i fängelset. Under flera timmar sökte personal från Sveriges ambassad efter de sju svenskarna.

– Det var rörigt där inne, israelerna talade inte direkt om var svenskarna befann sig, säger Anders Jörle, UD:s presschef.

Vill lämna fort

Den svenska personalen lämnade Elafängelset snabbt utan att lämna några kommentarer, medan deras diplomatkolleger från andra länder svarade på journalisternas frågor. Men UD i Sverige kunde i går kväll bekräfta att ambassaden fått kontakt med sju svenskar som alla mådde ”efter omständigheterna bra”.

Neri Ramati lyckades hitta Kimberly Soto Aguayo, Edda Manga, Amil Sarsour, Saman Ali och Henry Ascher.

– De uppgifter jag har är att även Dror Feiler och Mattias Gardell sitter i fängelset men jag fick inte kontakt med dem, säger han.

Av de svenskar advokaten träffade har Kimberly Soto Aguayo och Edda Manga gått med på att deporteras. De vill lämna Israel så fort som möjligt. Liksom religionshistorikern Mattias Gardell.

– Både min bror och hans fru har gått med på att bli deporterade, skriver komikern Jonas Gardell i ett mejl till Aftonbladet.

Även Ulf Carmesund ska lämna Tel Aviv tidigt på onsdagsmorgonen. Han har kallat till presskonferens på Arlanda klockan 13 i dag.

Sammanlagt väntar alltså fyra personer på att få flygas tillbaka till Sverige.

”Stolt över honom”

Bland de andra svenskarna funderade ytterligare några på att skriva under och åka hem, medan andra övervägde att göra ett politiskt ställningstagande och kräva en juridisk prövning.

– Jag har förklarat för dem vad det innebär om de skriver på eller inte. I praktiken är det inte så stor skillnad. De kommer att deporteras ur Israel de närmaste dagarna, säger Neri Ramati.

Dror Feiler har, enligt sonen Tigran Feiler, bestämt sig för att stanna kvar i fängelset och invänta en rättslig process.

– Han har en stark vilja och jag är stolt över honom – han vågar stå för sina ideal. Jag ser beslutet som ett bevis på att han har det okej i fängelset.

Får inte återvända

Familjen Feiler har genom UD informerats om att Dror Feiler sitter isolerad.

– Men jag vet inte vad jag ska tro. Enligt en israelisk advokat jag varit i kontakt med stämmer inte de uppgifterna, säger Tigran Feiler.

De som väljer att acceptera deportationen ska enligt UD få hemresan betalad av Israel. Dokumentet är ett standardformulär, enligt Ramati.

– Oavsett hur de gör kommer ingen av dem att kunna resa till Israel eller Palestina under de närmaste tio åren, så ser israelisk lag ut.

Sydafrikas ambassadör Ismail Coovadia sa att många av fångarna såg uppgivna ut. Flera hade bevittnat våld i samband med att Israel bordade fartygen.

Neri Ramati visste inte hur våldsam situationen varit för svenskarna.

– Men flera av dem reste tillsammans med en grupp greker och grekerna berättade om mycket våld.

Aftonbladet har varit i kontakt med flera anhöriga till de fängslade svenskarna. Ingen av dem har haft direktkontakt med sin respektive släkting – den information de fått har gått via UD eller advokater.

”Han mådde bra”

– Pappa hälsade till oss, via UD, att han mådde bra. Men det hade naturligtvis känts väldigt skönt att få höra det från honom direkt. Jag hoppas att han bestämmer sig för att komma hem snart, säger Aron Ascher, son till fängslade Henry Ascher.

UD ville i natt inte bekräfta vilka svenskar som kommer att skickas hem.