Han tar lagen i egna händer

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-11

Lade ut farthinder på vägen

Han har blivit påkörd. Likaså hans hund. En bil har voltat genom grannens trädgård.

Då fixade han ett farthinder.

– Självförsvar. Folk kör som dårar, säger Michael Kristensen.

Till den lokale polischefens stora förtret har Michael Kristensen tagit lagen i egna händer. När han tröttnade på att bilarna blåste förbi i 100 kilometer i timmen på 50-vägen utanför lade han ut ett eget farthinder. Inhandlat på nätet.

– Jag ställde ut en varningsskylt också, säger Michael.

Förkastligt

Han bor i lilla Vollsjö i hjärtat av Skåne och är orsaken till att polischefen Lars-Bertil Mårtenssons telefon går varm. Alla har samma sak på hjärtat. Vem fan har lagt ut ett fartgupp på Södra Vollsjövägen?

– Det han gjort är fullständigt förkastligt, säger polischefen.

Michael lade ut farthindret, som kostade 5 000 kronor, första gången i lördags. Trafikverket kom genast i plockade bort det. Han fick hämta det i Sjöbo och lade ut det dagen efter igen. Trafikverket kom dit igen.

Uppläxad

Så har det fortsatt hela veckan.

Tills i går. Då kom polisen.

– Jag blev uppläxad på polishuset. Chefen Lars-Bertil Mårtensson hälsade inte ens utan läste direkt ur lagboken. En massa paragrafer, säger Michael Kristensen.

Enligt honom fungerade farthindret. Folk saktade in.

– Folk blir sura. Förnärmade. De säger att jag inte är polis, säger Michael.

Bil voltade

Polischefen Lars-Bertil Mårtensson ser fartguppet som en trafikfara. Den som inte är beredd kan tappa kontrollen över bilen och komma över i fel körbana.

Då kan Michael Kristensens påhitt kosta någon livet.

– Jag hade köpt en varningsskylt. En sådan med två bulor på. Men den slarvade Trafikverket bort när de tog farthindret och skylten, säger Michael Kristensen.

Enligt Michael har både han själv och hans hans hund blivit påkörd av bilar. Lättare skador förvisso. Grannen fick dock måla om fasaden efter att en rattfyllerist kört av vägen och voltat in i huset.

Överdrivet

Att folk kör i 50 kilometer i timmen tillhör undantaget, säger Kristensen som i övrigt är nöjd med de två åren han bott i Vollsjö.

Polischefen tycker att Michael brer på.

– Vi har faktiskt varit där och mätt. Visserligen inte i år. Men tidigare. Då var det bara några få som vi bötfällde för fortkörning. Så farligt är det inte. Och han som voltade. Han var ju rattfyllerist. Pruttfull, säger Lars-Bertil Mårtensson.

Självförsvar

Om polisen kommer och gör fartkontroller nästa vecka ska Michael Kristensen ta paus i kampen mot fartdårarna.

– Om de inte kommer och mäter lägger jag ut fartguppet igen. Jag ser det som självförsvar, säger Michael Kristensen.

Enligt polischefen ska de kanske komma dit och mäta hastigheterna.