”Stormade ut i vrede”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-13

Terrorbombaren hade för radikala
åsikter för det islamiska centret

Här på det islamska centret i Luton predikade Taimour Abdulwahab, 28, sina extrema åsikter. När grundaren Qadeer Baksh försökte tala honom till rätta stormade 28-åringen ut – för att aldrig komma tillbaka.

Terrorbombaren Taimour Abdulwahab, 28, predikade extrema åsikter på det islamiska centret i Luton.

När ordföranden och grundaren av centret försökte tala honom till rätta stormade han ut i ilska.

– Jag trodde aldrig han skulle ta till så våldsamma metoder, säger Qadeer Baksh till Aftonbladet.

”EXTREM I SINA ÅSIKTER” Qadeer Baksh på det islamistiska centret i Luton kommer ihåg 28-åringen väl. ”Han var snäll och pratsam men väldigt radikal”, säger han

Taimour Abdulwahab, 28, besökte under tre veckors tid under fastemånaden Ramadan, år 2007, Islamiskt centrum i Luton i södra England.

– Jag minns honom väl och de debatter vi brukade ha. Han var snäll och pratsam men väldigt radikal och extrem i sina åsikter, säger Qadeer Baksh, ordförande och grundare av centret som även kallas Al Ghurabaa-moskén.

Såg jihad som ett måste

Men Taimour Abdulwahab kom inte till Islamiskt centrum för att lära – utan för att predika.

Bland annat om krigen i Afghanistan och i sitt hemland Irak där han ansåg att västländerna inte har någon rätt att lägga sig i.

Han tyckte det var dags att "ta saken i egna händer".

– Folk lyssnade på honom men alla visste att han hade fel. Han hade missförstått de mest fundamentala principerna med islam, säger Qadeer Baksh.

"Klädde av honom"

Bland annat såg Abdulwahab alla lärda inom islam som korrupta och han ansåg det som ett måste med jihad, heligt krig.

– En dag kände jag att jag måste ta tag i situationen. Jag samlade hela församlingen och sedan "klädde jag av" honom inför de andra, påpekade alla fel i hans resonemang. Han blev så arg och generad att han stormade ut och kom aldrig tillbaka, säger Qadeer Baksh.

"Fel åsikter"

Men trots Taimour Abdulwahab extrema åsikter blev Bakshs mycket förvånad när han fick höra om självmordsdådet i Stockholm.

– Jag trodde aldrig han skulle gå till den nivån, jag trodde aldrig att han skulle ta till våld alls. Jag trodde faktiskt att jag hade nått fram till honom och fått honom att inse att hans åsikter var fel, säger Qadeer Baksh.