Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Pagrotsky till attack mot radion

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-15

”De låter Moderaterna bestämma vad som tas upp”

P1 stoppar Leif Pagrotskys (S) kritik mot valet av ny ordförande i Sveriges Radio.

Nu anklagar den förre kulturministern P1 för att låta Moderaterna tysta debatten.

– Radion går i deras ledband. Man låter dem bestämma vad som får tas upp, säger han.

I går morse blev Leif Pagrotsky kontaktad av riksdagens presstjänst med en fråga från P1 morgon. Radion ville att Pagrotsky skulle debattera nomineringen av Agneta Dreber till ny ordförande i Sveriges Radio. En nominering som Pagrotsky är starkt kritiskt till.

Men sent i går kväll meddelade P1 morgon att hans medverkan var inställd eftersom ingen borgerlig politiker ville ställa upp.

Pinsam fråga

– Moderaterna vill inte ha upp frågan till debatt för den är pinsam för dem och de fick bort frågan trots att P1 gjort den journalistiska bedömningen att frågan var intressant, säger Pagrotsky.

Enligt Daniel Färm, socialdemokratisk pressekreterare, som hade kontakten med P1, var det moderaternas Mats Johansson, från kulturutskottet och kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth som tackat nej.

”Det är inte okej”

P1 morgons chef Cecilia Roos ville i går inte lämna några kommentarer. SR:s presschef Bengt Arwén bekräftar dock att det handlade om att den borgerliga sidan tackade nej till diskussion.

– Tanken var att det skulle bli en debatt och det går inte om det bara en person, säger han.

Det påståendet tillbakavisas av Lena Adelsohn Liljeroth som genom sin pressekreterare hälsar att någon förfrågan om att medverka i en debatt inte kommit till henne.

Arwén säger att Sveriges Radio är vana med utspel som Pagrotskys.

– När det var socialdemokratisk regering var det borgare som tyckte att vi gick regeringens ledband och blev upprörda.

Men Daniel Färm menar att det rör sig om en medveten strategi från regeringen.

– Jag har börjat bli van med att få sådana här besked. Det är en utpräglad strategi och det säger flera av de redaktörer jag pratar med. Det är inte ok att redaktionerna bara lägger ner frågan. Särskilt inte i det här fallet när själva frågan handlar om SR:s oberoende från politiskt inflytande.