”Alla lider av valfeber”

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-09-06

Aftonbladets Lena Mellin om kvällens skoldebatt

Partiledarna diskuterar skolpolitik i UR:s Skolfront ikväll.

Aftonbladets Lena Mellin tror det kommer att bli en intensiv och rörig debatt.

– Nu lider alla av valfeber, säger hon.

Lena Mellin.

I kväll möts partiledarna i de båda blocken för en direktsänd debatt om skolan i Filmhuset i Stockholm.

– Det är helt unikt att alla partiledare så nära inpå valet kommer att diskutera en sakfråga. Jag är glad, stolt och lite chockad över att alla sa ja. Särskilt som skolan kanske inte är partiledarnas specialområde, säger programledaren Natanael Derwinger till Aftonbladet.

Ideologiska skiljelinjer

Tillsammans med övriga redaktionen för Skolfront har Natanael Derwinger granskat skolfrågorna under en längre tid. Nu är det dags att grilla partiledarna inför riksdagsvalet 2010.

– Jag vill inte att det ska bli en auktionsutropning där de lovar si och så mycket pengar. Det ska vara fokus på de ideologiska skiljelinjerna så att man får en känsla av åt vilket håll blocken vill ta skolan, säger Natanael Derwinger.

"Valfeber"

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin tror att mycket av debatten kommer att handla om skolpersonal.

– De rödgröna kommer att säga att skolan rustas ner och att det är färre lärare. Alliansen kommer att svara att barnen är färre eftersom de största barnkullarna har gått ut skolan, säger hon.

Vad ser du mest fram emot?

– Jag ser inte fram emot det alls. Förra veckan skulle ingen partiledare vara med. Nu kommer alla att delta. De kommer att prata i munnen på varandra, nu lider alla av valfeber, säger Lena Mellin.

Fotnot: Debatten direktsänds klockan 20.00 i SVT1.

Följ ämnen i artikeln