Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Wandt har landat i Sverige: "Var överväldigande"

Publicerad 2024-02-18

Den svenske astronauten Marcus Wandt har landat i Sverige.

Med sig har han starka minnen av att se jorden utifrån.

– Det blev överväldigande på ett sätt som jag inte hade väntat mig, säger Wandt.

Klockan 12.28 på söndagen flög först två Gripenplan lågt över Bromma flygplats och strax därefter landade det lilla propellerplanet med Wandt ombord.

Från en kulle en liten bit från flygplatsen hälsades den svenske astronauten välkommen av ett hundratal personer – samt av sin fru Karina Wandt. Det var dock inte första gången de sågs sedan rymdresan, både frun och barnen mötte Wandt i Houston dit han fördes direkt efter landningen tidigare i februari.

När Wandts plan parkerat rullades den röda mattan ut och han togs emot av bland andra statsminister Ulf Kristersson (M).

– Jag är så stolt över att ha genomfört det här uppdraget, fantastiskt stolt, säger Wandt.

”Blir känslomässigt”

Många astronauter har genom åren vittnat om starka känslor av att se jorden från rymden. Wandt berättar att han på förhand inte hade trott att han skulle känna så mycket – men väl i tyngdlöshet så hände något med honom också.

– Det var väldigt vackert att komma upp och se jorden och hur atmosfären är skiktad i olika blå lager. Det hade jag inte väntat mig. Jag hade nog inte sett bilder på det innan. Efter fyra, fem dagar växlade det över till att bli känslomässigt. När man tittar ut, ser jorden och den tunna blåa atmosfären..., det blir överväldigande på ett känslomässigt sätt som jag inte hade väntat mig, säger han.

Wandt fortsätter:

– Det skapar en känsla av att vilja ta hand om, av att vilja lära sig mer och av att vi måste göra det här tillsammans.

Stolt minister

Det har gått lite mer än en vecka sedan Wandt återvände till jorden efter sin 17 dagar långa rymdresa. Under den tiden har han bland annat genomgått en rad medicinska kontroller.

Det första han ska göra nu är att koppla av.

– Jag tror att jag kanske bara sätter mig i soffan och andas och försöker suga in att ”nu är jag hemma”, för det var ett tag sen.

På pressträffen deltog även bland andra utbildningsminister Mats Persson (L).

– Tack Marcus för att du kommit hem, vi var lite oroliga ett tag, säger han skämtsamt.

Han anser att Wandts resa varit viktig för Sverige, även om den var dyr. Bland annat har svenska forskningsexperiment kunnat utföras.

– Det här sätter Sverige på kartan som ett teknik- och ingenjörsland.

Han anser också att det är viktigt för unga människor i Sverige.

– Jag kan inte tänka mig en bättre förebild än Marcus Wandt.