Jordskred och skalv i Kina: Många offer

TT-AP

Publicerad 2024-01-23

Soldater röjer undan stenar och rasmassor efter skalvet i prefekturen Aksu. Bilden är hämtad från en filmad sekvens i statliga CCTV.

Dödstalet stiger efter gårdagens jordskred i Yunnanprovinsen i sydvästra Kina. Över 30 människor har mist livet, rapporterar statliga medier.

Runt 200 personer har evakuerats och 18 bostäder har begravts i rasmassorna.

Skredet inträffade tidigt på måndagen nära den avsides belägna bergsbyn Liangshui. Över ett dygn senare jobbar hundratals räddningsarbetare i snöfall och kyla i det bergiga området, för att söka efter människor i rasmassorna efter byggnader som påverkats av skredet.

Även personer från områden i närheten har tagit sig till platsen för att hjälpa till.

– Vårt huvudfokus är att dela ut förnödenheter, laga mat och leverera maten till de behövande, säger Hong Jie, som bor i en närliggande by, till nyhetsbyrån Nya Kina (Xinhua).

På tisdagen drabbades Kina av ännu en naturkatastrof. Ett skalv med magnituden 7,1 skakade en glest befolkad del av regionen Xinjiang i väst.

Stor materiell förödelse, bland dem 47 kollapsade byggnader och 78 skadade hus, rapporteras. Tre personer har hittills bekräftats omkomna och flera har skadats.