USA:s sändebud: "Många rykten om Malmö"

Anna Karolina Eriksson/TT

Publicerad 2024-06-05

Elever som trakasseras i skolan och föräldrar som uppmanar sina barn att dölja sin judiska identitet.

Judiska församlingen i Malmö larmar om ökad antisemitism – något som nu får gehör av USA.

– Jag hoppas att det finns en genuin ansträngning här för att ta tag i problemet, säger ambassadör Deborah Lipstadt, USA:s president Joe Bidens särskilda sändebud för att övervaka och bekämpa antisemitism, under en pressträff under onsdagen.

”Bra samarbete – men mer behövs”

Judiska församlingen upplever att vardagsantisemitismen ökade efter den 7 oktober förra året. Samarbetat med Malmö stad fungerar – ändå behövs mer, anser församlingens talesperson Fredrik Sieradzki.

– Det vi tycker är graverande är att det inte sker ett större tryck när det gäller att arbeta med de här frågorna i skolorna, säger han och fortsätter:

– I kommunala grundskolorna är det bara 4 av 36 som har gått på lärarutbildningar i om hur man hanterar antisemitismen i klassrummet, hur man jobbar med Israel-Palestinakonflikten.

Sändebud Deborah Lipstadt, som besökt en rad olika länder i syfte att sätta sig in i vad som görs för att motverka antisemitism, har under sin Malmövistelse besökt skolor och träffat Malmö stads styre.

– Jag vet att det finns många rykten om Malmö, men jag får också känslan och hoppas att Malmös ledare tar det här på allvar, säger hon.

Tidigare besök i Malmö

TT: Vilka råd har du till de styrande i staden?

– Ta det seriöst, tala om det, fördöm, politisera inte oavsett varifrån antisemitismen kommer, upprätthåll lagar och regler och försök bygga broar mellan olika delar av befolkningen.

Det är inte första gången ett amerikanskt sändebud mot antisemitism är på plats i Malmö. 2015 besökte Ira Forman, sändebud för USA:s tidigare president Barack Obama, staden och uttryckte oro för judarnas situation.