Flera bomber hittade i moské – gömda i en mur

TT-AFP

Publicerad 2024-06-29 11.43

I den ikoniska al-Nuri-moskén har FN hittat fem bomber som gömts undan av vad man tror är IS. Bild från 2017 på moskén som nu restaureras.

I den ikoniska al-Nuri-moskén i Mosul har FN hittat fem bomber gömda i en vägg. Bomberna tros ha gömts undan av terrornätverket IS för flera år sedan.

Fem stycken ”storskaliga explosiva anordningar, utformade att för att utlösa en massiv förstörelse”, hittades i den södra väggen i bönhallen i al-Nuri-moskén. Fyndet gjordes av ett Unesco-team som arbetar med att restaurera moskén.

En bomb har avlägsnats, men fyra andra 1,5-kilos bomber är ”fortfarande kopplade till varandra” och förväntas avlägsnas de kommande dagarna.

Sprängladdningarna var gömda inuti en mur, som byggts om speciellt runt bomberna. Det anses vara förklaringen till att irakiska styrkor inte upptäckte bomberna när de rensade platsen 2020, enligt Unesco.

Al-Nuri-moskén har anor från 1100-talet och förstördes under striden för att återta striden från terrornätverket IS.

Det var från al-Nuri-moskén som Abu Bakr Al-Baghdadi, IS dåvarande ledare, proklamerade upprättandet av gruppens ”kalifat” i juli 2014.

UNESCO, FN:s kulturorgan, har arbetat med att restaurera moskén och andra arkitektoniska kulturarv i staden, som till stor del förstördes till ruiner i kampen för att återta Mosul 2017.