Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Uppgifter: Rawa Majid har pressats av Iran

Publicerad 2024-07-06

Svenska nätverk har sedan en tid tillbaka utfört dåd i Sverige för Irans räkning.

Nu har polisen inlett en särskild insats för att kartlägga banden mellan Iran och svenska gäng, rapporterar SvD.

– Rawa Majid har fängslats i Iran och sedan pressats till att utföra dåd i Sverige, säger en källa till tidningen.

Följ ämnen
Iran

I maj avslöjade Jerusalem Post att svenska kriminella nätverk får stöd av Iran för att genomföra dåd i Sverige. Uppgifterna kom från den israeliska säkerhetstjänsten Mossad.

Specifikt pekades två kriminella nätverk och deras ledare ut; Rumba- och Foxtrotnätverken, med Ismail Abdo respektive Rawa Majid i spetsen.

I början av oktober 2023 greps Rawa Majid i Iran, enligt uppgifter till Aftonbladet. I maj rapporterade Jerusalem Post att han i samband med gripandet rekryterades av Iran för att genomföra terrorverksamhet i Sverige.

Rawa Majid.

”Pressats till att utföra dåd”

Men enligt uppgifter till SvD ska en av polisens centrala teorier vara att Iran kan ha pressat Foxtrot-ledaren för att genomföra dåd.

Nu har polisen inlett en särskild operation för att kartlägga relationen mellan Iran och de svenska gängen som går under namnet ”Vårflod”.

– Polisens uppfattning är att det är en sannolik hypotes att Rawa Majid fängslats i Iran och sedan pressats till att utföra dåd i Sverige, säger en central poliskälla till tidningen.

– Teorin har förstärkts av information som vi fått från Mossad att Rawa Majid ska vara i iranska säkerhetstjänstens händer, fortsätter poliskällan.

Irans högsta ledare Ali Khamenei.

Handgranat kastades

De senaste sex månaderna har ett antal dåd riktats mot israeliska institutioner runt om i landet.

I januari kastades en handgranaten över staketet vid Israels ambassad. I maj ägde en misstänkta skottlossningen rum utanför den samma. Samma månad placerades en sprängladdning utanför den israeliska vapentillverkaren Elbit Systems utanför Göteborg. Utöver det har två attentatsförsök avvärjts.

Enligt SvD:s uppgifter kopplas alla dåd till Rawa Majid och Foxtrot.

Under operation Vårflod ska utredningsarbete samordnas och kopplingar mellan Iran och svenska gäng analyseras. Polisen bekräftar insatsen, men offentligt är man förtegen.

”Eftersom det är en pågående utredning kommer vi inte att kommentera utredningen ytterligare”, skriver Stockholmspolisen till SvD.

Följ ämnen i artikeln