Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Finn

Netanyahu och Macron i bråk inför öppen ridå

Publicerad 2024-10-15 22.08

Frankrikes president Emmanuel Macron och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har hamnat i öppet bråk. Arkivbild.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu och Frankrikes president Emmanuel Macron har hamnat i ett öppet bråk om staten Israels bildande.

I ett samtal med Macron under tisdagen, som har uppmanat till eldupphör mellan Israel och Hizbollah, avfärdade Netanyahu idén. Det ledde till skarpa tongångar mellan de två ledarna.

Netanyahu menar att han är tydlig med att han inte kommer att gå med på ett avtal om eldupphör som tillåter Iranstödda Hizbollah att skaffa fler vapen och flytta sina styrkor.

”Premiärministern motsätter sig en ensidig vapenvila eftersom det inte kommer att förändra säkerhetsläget i Libanon och kommer att återföra landet till sitt tidigare tillstånd”, säger den israeliska premiärministerns kansli i ett uttalande.

Krav på vapenvila

Macron har krävt både vapenvila och ett stopp för export av vapen till Israel som används i Gaza och Libanon. Under mötet ska Macron ha sagt att ”Netanyahu inte får glömma att hans land skapades genom ett beslut av FN”, enligt nyhetsbyrån AFP.

Det föll inte i god jord hos Netanyahu, som i ett uttalande betonade att ”landets grundande uppnåddes genom det arabisk-israeliska kriget 1948, inte genom ett FN-beslut”.

Ökade spänningar

Spänningarna mellan Netanyahu och Macron har ökat sedan den franske ledaren förra veckan insisterade på att det enda sättet att stoppa konflikterna var att stoppa exporten av vapen som används av Israel i Gaza och Libanon.

Frankrike har också upprepade gånger fördömt Israels attacker mot FN:s fredsbevarande styrkor i södra Libanon, där fransk FN-personal ingår.