Halverade utsläppen – och bygget blev billigare

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-07-20 16.49

Byggsektorn är klimatboven som står för en stor del av Sveriges utsläpp.

Att sluta bygga eller renovera går givetvis inte – men nya smarta lösningar växer fram.

Byggandet av nya bostäder norr om Stockholm överraskade och lyckades halvera utsläppen.

Bygg- och anläggningssektorn står för cirka 22 procent av Sveriges klimatutsläpp. En av de stora bovarna är cement, som används i betong. Det slukar stora mängder energi och vatten och totalt svarar det för omkring 8 procent av världens koldioxidutsläpp.

– Att helt sluta bygga eller renovera är inte en lösning, så vi måste försöka hitta metoder och material som gör det mer klimatvänligt, säger Ida Karlsson, forskare vid Chalmers i Göteborg.

Hon har i sin forskning följt byggandet av bostäder i Kista i norra Stockholm. Projektet har haft som uttalat mål att ge så låga koldioxidutsläpp som möjligt utan att låta kostnaderna skena.

36 procent lägre

När husen nu står inflyttningsklara visar beräkningarna att det har gått över förväntan. Bygget har genererat 36 procent mindre koldioxidutsläpp per kvadratmeter än likvärdiga projekt. Om man tittar på koldioxidutsläppen per person har de halverats. Dessutom blev materialkostnaderna lägre.

– Det beror bland annat på att man använt återvunnet stål, tunnare innerväggar och tunna och ihåliga bjälklager, vilket krävt mindre betong, säger Ida Karlsson.

En annan viktig faktor är att mängden cement har kunnat hållas nere genom att använda alternativa bindemedel, som slagg från stålindustrin. I vissa innerväggar har även mikrosilika från spannmålsaska används som tillsatsmedel som ger lägre klimatavtryck.

Även om det pågår många satsningar för att hitta nya mer klimatvänliga material och metoder har det varit svårt att skala upp, Byggbranschen är, inte minst av säkerhetsskäl, omgärdad av regelverk och standarder. Under många år har dessutom materialkostnaderna varit låga.

– Inom byggbranschen har både materialanvändningen och tidspressen ökat under lång tid. Det har inte bedömts motiverat att lägga extra tid på att optimera varje del av en byggnad för att minska materialanvändningen, säger Ida Karlsson.

Skräddarsy byggen

Hennes lärdom är att om byggprojekten skräddarsys finns mycket att vinna.

– I dag uppfyller ofta alla väggar och bjälklagen samma tuffa standard. Men alla delar av en byggnad är inte utsatta för väder och vind och behöver inte samma hållfasthet.

Att de inblandade parterna hade tät dialog om olika val var också avgörande för att lyckas menar hon.

Tove Malmqvist Stigell är docent på KTH i Stockholm och har forskat länge på den byggda miljöns miljöpåverkan. Hon menar att många slår på stora trumman efter enskilda byggprojekt med klimatsatsningar. Men för att göra skillnad krävs att processer och tekniker går att skala upp.

– Samtidigt har man visat att det går att minska koldioxidutsläppen kraftigt från dagens nivåer och det skickar ett budskap till byggherrarna, säger hon.

De senaste åren har stort fokus legat på trä som materialet som ska göra byggen mer hållbara. Men enligt Tove Malmqvist Stigell är det viktiga inte ett enskilt material utan klimatpåverkan i stort.

– Det går att halvera utsläppen även med cement och betong. Det blir enkelspårigt att bara titta på trä, säger hon.

Krävs lagar

På IVL Svenska miljöinstitutet sitter Martin Erlandsson, adjungerad professor i byggnadsmaterial vid KTH. Han applåderar positiva exempel, men enligt honom krävs mer för att byggsektorn snabbare ska minska klimatavtrycket.

– Tekniker och materialalternativ finns, men nu behöver beställarna beställa klimatförbättrat för allt som byggs och då behövs det lagstiftning. Det är ofta klurigare att hitta klimatvänligare alternativ och ofta lite dyrare.

I bygg- och anläggningsbranschens färdplan Fossilfritt Sverige pekas just detta – att pilotprojekt behöver bli standard – ut som en viktig faktor för omställningen.

– Branschen är redo och ligger många gånger före regelverken, säger Martin Erlandsson.