Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Blandrashundar inte friskare – eller sjukare

Publicerad 2024-08-29

En labradoodle är inte friskare än sina renrasiga släktingar, enligt ny forskning. Arkivbild.

Populära korsningar som labradoodle och cockerpoo är inte friskare än sina renrasiga släktingar. Det slår brittiska forskare fast i en ny studie.

Korsningarna har ökat kraftigt i popularitet, delvis på grund av en tro på att de är friskare än föräldraraserna – som i sin tur sägs vara sönderavlade.

9 402 hundar har ingått i studien från Royal Veterinary Collage i London. Forskarna har koncentrerat sig på de populäraste korsningarna cockerpoo, labradoodle och cavapoo och ursprungsraserna cockerspaniel, labrador retriever, cavalier king charles spaniel samt pudlar i tre storlekar. Forskarna har tittat på de 57 vanligaste sjukdomarna.

I 86,6 procent av sjukdomsjämförelserna fanns det ingen skillnad mellan korsningarna och deras föräldraraser. Bland sjukdomarna där det fanns skillnader hade korsningarna högre risk för 7 procent och lägre risk för 6,4 procent.

Risken för magproblem, som kräkningar och diarré, var större hos pudelkorsningarna än hos renrasiga pudlar. Samtidigt var det färre hundar av raserna labradoodle och cockerpoo som hade knäproblem än de renrasiga pudlarna.

”Studien visar att även om hälsan hos pudelkorsningarna inte är sämre än hos föräldraraserna så är den inte heller bättre”, konstaterar doktor Rowena Packer som lett studien.