Brandbekämpningsplan skickas till södra Europa

Marcus Lindström/TT

Uppdaterad 2024-08-02 10.30 | Publicerad 2024-08-01 20.33

Sverige har skickat brandbekämpningsplan till södra Europa. Arkivbild.

Sverige har skickat fyra flygplan för att bekämpa bränder i södra Europa.

– Väderläget är torrt och det är ansträngt i regionen just nu, säger Jenny Wärja, enhetschef vid MSB.

Planen lyfte från Skavsta på onsdagen respektive torsdagen och ska användas vid de omfattande skogsbränder som just nu pågår i Bulgarien och Nordmakedonien.

– Det är väldigt varmt i södra Europa, och de här länderna har bedömt att deras nationella resurser helt enkelt inte räcker till. Släckningsarbetet är för tufft just nu, säger Jenny Wärja, tillförordnad enhetschef vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Bland annat brinner det kraftigt i bergsområden vid den grekisk-bulgariska gränsen. De två så kallade skopande plan med personal som skickats till insatsen i Bulgarien påbörjade sitt arbete på torsdagsmorgonen.

– De gör stor nytta, tillsammans med andra så klart. Planen har en stor släckkapacitet och kan plocka upp mycket vatten från vattendrag och därefter vattenbomba, säger Jenny Wärja.

Planen ingår i ett EU-samarbete och är tänkta att användas internationellt. Det är nu femte, respektive sjätte, gången planen skickas utomlands sedan 2019, enligt myndigheten.

Sverige har tidigare tagit emot släckningshjälp från andra EU-länder, och MSB bedömer att situationen just nu är tillräckligt bra för att skicka planen till Sydeuropa.

– Vår bedömning är att beredskapen är god, vi följer regelbundet brandriskläget i Sverige under sommarsäsongen.

– Just nu är det ett ganska lugnt läge, och vi har fyra stycken helikoptrar med god släckningsförmåga som står i beredskap.

Insatserna med de fyra brandbekämpningsplanen kommer preliminärt att pågå till måndagen.