Aftonbladet

Dagens namn: Dennis, Denise

Jakten på Hamasledare – tre tidigare attacker

TT-AP

Publicerad 2024-08-03 08.17

Marwan Issa, Mohammad Dayf, Ismail Haniya. Sedan den 7 oktober i fjol har Israel dödat en rad toppnamn inom terrorstämplade Hamas.

Men landet har en lång historia av riktade attacker mot rörelsens ledare. Här är några av fallen.

Yahya ”Ingenjören” Ayash

Klockan 9 en fredagsmorgon i januari 1996 ringer en mobiltelefon i norra delen av Gazaremsan. Han som svarar i telefonen heter Yahya Ayash, och att lyfta telefonen till sitt öra blir det sista han gör.

Telefonen var riggad och hade sålts via israeliska agenter, rapporterade The New York Times i samband med hans död.

Yahya Ayash var Hamas ”chefsbombmakare” fram till sin död och hade sedan länge funnits på Israel svarta lista. Han gick under smeknamnet ”Ingenjören” och tog fram självmordsbomber som skulle användas i Israel. Hans död blev startskottet för en rad bussbombningar i Israel.

.

Khalid Mashal

Två agenter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad reser in i Jordaniens huvudstad Amman med falska, kanadensiska pass i september 1997. Deras uppdrag: Att döda den dåvarande Hamasledaren Khalid Mashal.

När agenterna kommer tillräckligt nära sin måltavla lyckas de få in gift i hans kropp via örat. Giftet sprider sig i blodet och när Mashal förs till sjukhus blir hans tillstånd bara sämre och sämre. Det enda som skulle kunna rädda hans liv är ett motgift som agenterna fått med sig till Amman, ifall de själva skulle komma i kontakt med giftet, berättade den före detta Mossadagenten Mishka Ben-David 2016 för BBC.

Efter att Jordaniens kung Hussein beslutat gripa agenterna och hotade med att bryta ett nyligen underskrivet fredsavtal med Israel lämnade Israel över motgiftet. Den som gav tillstånd för att motgiftet skulle ges var samma person som gav tillstånd för att mordförsöket skulle utföras: Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Mashal är fortfarande högt uppsatt inom Hamas och är tillsammans med rörelsens högste ledare i Gaza, Yahya Sinwar, de enda som återstår i toppskiktet.

.

Schejk Ahmed Yassin

Den andlige ledaren för Hamas, tillika en av rörelsens grundare, lämnar en moské i Gaza stad en måndag i mars 2004. Han är sedan barnsben rullstolsburen till följd av en olycka och får hjälp att rulla framåt när en israelisk robot träffar honom.

Israels militär bekräftar att Yassin dödats och säger i ett uttalande att han var ”ansvarig för många mordiska terrorattacker”.

Yassins död fick palestinier att gå ut på gatorna, sätta saker i brand och skandera om hämnd.