Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Eleverna får skolk – om de skippar lunchen

Publicerad 2017-03-07

Eleverna på Ekennässkolan som väljer att skippa skollunchen rapporteras och får ogiltig frånvaro, skriver Skånska Dagbladet.

– Eleverna har skolplikt hela dagen och i det omfattas även skollunchen, säger skolans rektor Mikael Wahlberg.

Sedan i höstas har Ekennässkolan i Eslöv tagit närvaro på eleverna i skolmatsalen.

– Eleverna har skolplikt hela dagen och i det omfattas även skollunchen. Det är det enda vi inte tagit närvaro på innan, säger högstadieskolans rektor Mikael Wahlberg.

Syftet är att få bättre koll på vilka elever som inte äter skolmaten.

– Vi vet att skollunchen är viktig för att orka med dagarna. Vi vill ha koll på hur närvaron ser ut så att vi kan ha samtal med eleverna.

Om man har ogiltig frånvaro från lunchen får föräldrarna ett sms eller mejl – och den ogiltiga frånvaron kommer på betygen. Ingen av eleverna har haft några invändningar.

– Det är några få föräldrar som har reagerat och frågat varför har vi det så. Men då har vi förklarat och sen har det inte varit mer med det.

Enligt enhetschefen för skoljuridik på Skolverket, Ulrika Jonasson, är schemalagd skollunch i linje med lagen. Så länge man inte tvingar elever att äta.

– I förarbetena till den nya skollagen står det att lunch och raster ingår i utbildningen, har hon förklarat tidigare.

”Vill ha en diskussion”

De har ännu inte sett någon skillnad sedan de införde närvarokollen. Enligt Mikael Wahlberg går de flesta och äter i matsalen, vilket de alltid har gjort. De ska titta på närvaron vid terminsslutet för att se om deras upplevelse om deltagandet stämmer.

– Då kommer vi kunna rikta in oss på dem som hoppat över. Det handlar om att prata med dem och hitta anledningen till frånvaron. Är det maten, stämningen eller något annat som gör att man inte äter? Om det är signal på ätstörning får vi koppla in föräldrarna, säger han och fortsätter:

– Vi vill ha en diskussion om hur det påverkar mående och skolresultat.

”Tvingar ingen att äta”

Om en elev inte tycker att maten faller i smaken får denne sitta kvar i matsalen ändå. Förhoppningsvis hittar man något att äta menar han.

– Det finns flera maträtter att välja på och ett fint salladsbord. Det är inte så att man får springa därifrån. Vi tvingar inte någon att äta, men om man ändå är där så tänker vi att det är en större chans att man äter.

Den nya närvarokollen är del av ett friskvårdspaket som skolan infört. De har även schemalagda promenader och eleverna som har sena dagar får frukt.

– Det handlar om att eleverna ska må bra.