Fältsjukhus i Göteborg taget i bruk

Marc Skogelin/TT

Britt-Marie Seibold/TT

Publicerad 2020-04-11

Antalet rapporterade dödsfall kopplade till covid-19 i Sverige har stigit till 887, visar Folkhälsomyndighetens nya siffror. Det är 17 fler än i fredagens rapport.

I Göteborg har det nya fältsjukhuset tagit emot sina första patienter.

Lördagens uppdaterade siffror om 17 nya dödsfall, som är betydligt lägre än fredagens rapport på 77 nya döda, ska tolkas försiktigt, anser statsepidemiolog Anders Tegnell. Folkhälsomyndigheten har tidigare flaggat för att det kan finnas en eftersläpning i rapporteringen, särskilt under helgdagar.

– Jag har väldigt svårt att tro att det skulle vara en sådan snabb nedgång. Det finns tyvärr inget i det hela som tyder på att vi är på väg åt det hållet, säger Anders Tegnell.

– Vi har lärt oss att man måste vara väldigt försiktig med att tolka siffrorna som kommer i helgerna, det är ofta eftersläpning då. Inte minst på dödsfallen, det är inte alltid man hinner med att registrera dem under helgerna, säger han.

Över 10 000 fall

De senaste siffrorna visar även att 10 151 personer i Sverige hittills har bekräftats smittade av coronaviruset.

Region Stockholm, som är hårdast drabbat i Sverige, står för nästan hälften av fallen med 4 205 bekräftade smittade i den senaste rapporten från lördagen. 522 personer har avlidit med bekräftad covid-19 i regionen.

Det finns inget i lördagens siffror som motsäger Folkhälsomyndighetens tidigare syn på den nuvarande virusspridningen i Sverige, säger Anders Tegnell.

– Att det fortsätter med en ganska flack kurva i Stockholm och en liten försiktig uppgång i Västra Götaland och rätt så flackt i övriga Sverige.

Fältsjukhus i bruk

Fältsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg har tagit emot sina första patienter. På lördagen intensivvårdas åtta personer där, och ytterligare fyra väntas senare under dagen, säger verksamhetschef Henrik Sundeman till GT/Expressen.

De första patienterna lades in i onsdags.

Enligt Sundeman har inte fältsjukhuset tagits i bruk för att det är slut på intensivvårdsplatser, utan för att få samordningseffekter.

Fältsjukhuset på Stockholmsmässan i Älvsjö har ännu inte tagit emot några patienter, enligt Region Stockholm.

– Nej, vi har inte tagit emot några patienter än. Vi har kapacitet på våra sjukhus just nu, Men det står redo om läget skulle förvärras, säger Hanna Fellenius, pressekreterare på Region Stockholm, till TT.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln