Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Varningen: Felplacerad mat kan orsaka olyckor

TT

Publicerad 2021-12-23

Polisen, Trafikverket och länsstyrelsen uppmanar folk att sätta ut stödfoder till rådjur på andra ställen efter många viltolyckor i Västerbotten. Arkivbild.

Under senhösten och vintern har flera trafikolyckor skett i Västerbotten i samband med att rådjur korsat vägar för att komma till utfodringsplatser.

Problemet med felaktigt utplacerad mat har nu blivit så stort att polisen, Trafikverket och länsstyrelsen gemensamt varnar allmänheten och uppmanar folk att sätta ut mat på andra ställen i stället.

”När rådjuren tvingas gå över vägar för att komma åt fodret leder det ofta till trafikolyckor med både skadade eller döda rådjur och i värsta fall personskador. Med en väl vald foderplats kan du i stället leda bort rådjuren från trafikerade vägar”, säger Joacim Lundqvist, biträdande regionansvarig vid nationella viltolycksrådet (NVR) hos polisen, till myndighetens hemsida.

Bra ställen för utfodring av rådjur är enligt polisen i högstammig skog med fri sikt, gärna i anslutning till tätare och skyddande skog och vegetation.

Följ ämnen i artikeln