Fyrspåret färdigt tidigare än beräknat

Publicerad 2020-04-29

Fyrspåren på Södra Stambanan står redo att trafikeras i slutet av 2023.

Planen var att de fyra spåren mellan Malmö och Lund skulle börja användas sommaren 2024.

Nu står det dock klart att järnvägen kan börja trafikeras tidigare än så.

– Det innebär att sista delen, Flackarp-Lund, kan tas i bruk redan i december 2023 istället för sommaren 2024, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets projektchef för Fyrspåret, i ett pressmeddelande.

Arbetet med att bygga ut den Södra Stambanan från två till fyra spår har varit planerad att stå färdig sommaren 2024. Men Trafikverket meddelar nu att de kommer att bli färdiga tidigare än väntat.

En möjlighet att förkorta byggtiden hittades under planeringen av projektets sista delen, sträckan mellan Flackarp och Ringvägen i Lund. Det i form av förberedelsearbetet av inkopplingen av signalställverket mellan Arlöv och Lund.

Någonting som innebär att de fyra spåren kan öppna upp för trafik redan i december 2023.

”Sparar både tid och pengar”

– Eftersom vi nu kan genomföra bygget av båda fyrspårsetapperna som ett projekt, är det naturligt att också projektera ställverket för hela sträckan. Och det innebär att sista delen, Flackarp-Lund, kan tas i bruk redan i december 2023 istället för sommaren 2024. Och vi sparar både tid och pengar, säger Jens-Peter Eisenschmidt, Trafikverkets projektchef för Fyrspåret, i ett pressmeddelande.

Fyrspåret mellan Malmö och Lund består egentligen av de två etapperna Arlöv-Flackarp och Flackarp-Ringvägen. Efter att Trafikverket gått byggstartsbeslut för den sistnämnda etappen har de kunnat bygga båda etapperna istället för att dela upp dem.

Följ ämnen i artikeln