Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Ultraortodoxa slipper inte lumpen i Israel

TT-AP

Publicerad 2024-06-25

Israelisk polis flyttar på en ultraortodox judisk man under en protest mot rekrytering till det militära. Bilden togs i början av juni.

Israels militär måste börja kalla in ultraortodoxa män till militärtjänst, enligt ett enhälligt beslut i landets högsta domstol.

Beskedet sätter ytterligare press på Benjamin Netanyahus regeringskoalition.

Eftersom det inte finns någon lag som särskiljer ultraortodoxa seminariestudenter från andra gäller landets obligatoriska militärtjänstsystem även för ultraortodoxa, precis som för andra medborgare, fastställer högsta domstolen i Israel.

Staten ägnar sig med det traditionella förfarandet enligt domstolen åt ”ogiltig selektiv verkställighet, vilket representerar en allvarlig kränkning av rättsstatsprincipen, och principen enligt vilken alla individer är lika inför lagen”.

Studier på heltid

De flesta judiska män och kvinnor i Israel måste avtjäna obligatorisk militärtjänst vid 18 års ålder. Men de ultraortodoxa har tidigare fått undantag vid heltidsstudier i religiösa seminarier. Undantaget har varit en källa till kritik från den mer sekulära befolkningen, kritik som har intensifierats sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut i oktober i fjol.

Demokratiorganisationen MQG – som stod bakom yrkandet till domstolen – uppmanar regeringen och försvarsminister Yoav Gallant att verkställa beslutet omgående, rapporterar tidningen Times of Israel.

Risk för konflikt

Två ultraortodoxa partier är viktiga parter i premiärminister Netanyahus regeringskoalition och har motsatt sig förändringar i det nuvarande systemet. Domen kan leda till växande konflikter inom koalitionen, mellan de som stöttar domstolens beslut och de som motsätter sig det.

Under anföranden i rätten hävdade regeringens advokater att man genom att värva ultraortodoxa män till det militära skulle ”riva isär det israeliska samhället”.