Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

USA-vapen till Ukraina först – Sverige får vänta

TT-AFP

Publicerad 2024-06-20

Luftvärnssystem 103 Patriot visades upp på Rinkaby skjutfält utanför Kristianstad under Luftvärnsregementets bataljonsövning i slutet av maj.

USA kommer att prioritera att skicka luftvärnsrobotar till Ukraina, meddelar Vita huset. Ukraina kommer att få leveranserna före andra länder som har lagt beställningar – bland dem Sverige.

– USA:s regering har tagit det svåra men nödvändiga beslutet att omprioritera planerade leveranser på kort sikt . . . av särskilt Patriot och Nasams-robotar, för att de ska till Ukraina istället, säger John Kirby, talesperson för USA:s säkerhetsråd.

Leveranserna till Taiwan och Israel kommer inte att påverkas av beslutet, meddelar Kirby.

Sverige positivt trots väntan

Däremot innebär det att leveranstiden av ammunition till Sverige ändras, meddelar försvarsminister Pål Jonson och utrikesminister Tobias Billström i ett uttalande till TT.

”Sverige har en dialog med USA om hur detta påverkar implementeringen av det svenska luftvärnssystemet 103 Patriot”, skriver de två statsråden, som samtidigt uttrycker sig positivt om det amerikanska beslutet.

”Rysslands mål med kriget är att med våld omkullkasta den europeiska säkerhetsordningen. Ukraina försvarar därför även Sveriges säkerhet och frihet. Det amerikanska beslutet är nödvändigt för att Ukraina ska kunna fortsätta försvara sitt land och demonstrerar vår beslutsamhet att fortsätta stödja Ukraina så länge det behövs”, står det vidare.

Stort behov i Ukraina

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uttrycker i ett inlägg på X tacksamhet mot USA och den amerikanske presidenten Joe Biden.

I april skrev Biden under ett lagförslag för att skicka ett stödpaket på nära 61 miljarder dollar till Ukraina, något som Kiev väntat på sedan i höstas.

Ukraina har under en lång tid av kriget sagt att landet har stort behov av bland annat luftvärnssystemet Patriot.