Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Turkiska medier: Erdogankritikern Gülen död

Uppdaterad 09.54 | Publicerad 07.43

Den turkiske predikanten Fethullah Gülen, fotograferad 2016.

Den USA-baserade predikanten Fethullah Gülen, som ofta beskrivits som president Recep Tayyip Erdogans ärkefiende, har dött 83 år gammal, rapporterar turkiska medier.

Enligt regeringsvänliga Daily Sabah uppges Gülen, som ska ha haft hälsoproblem under en längre tid, ha dött i en ospecificerad hjärt- och kärlsjukdom.

Gülen var tidigare Erdogans allierade och hjälpte dennes AK-parti till seger i tre val. Han anklagades senare för att försöka störta presidenten och bygga upp ”en stat i staten”.

Presidenten hävdar att det var Gülen – som sedan 1999 var bosatt i USA – som låg bakom försöket att genomföra en statskupp i Turkiet 2016. Turkiet har krävt att få honom utlämnad, vilket USA vägrat.

Recep Tayyip Erdogan.

2017 blev Gülen av med sitt turkiska medborgarskap, enligt AFP.

Predikanten nekade hela tiden till anklagelserna, men Turkiet har gått hårt åt alla som kan kopplas till honom. Den så kallade Gülenrörelsen har terrorklassats av Turkiet, och hundratusentals människor som anklagats för samröre med rörelsen har fängslats eller fått sparken från sina arbeten.

Över 250 människor dödades under kuppförsöket 2016 och många fler skadades. Många var civila som hamnade i korselden mellan upprorsmakare och lojala säkerhetsstyrkor. Exakt hur kuppen planerades och vilka som stod bakom den är fortfarande oklart.