Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

Dansk rikspolischef: "Goda nyheter för polisen"

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-08-21

Danmarks rikspolischef Thorkild Fogde är nöjd med utfallet av det dansksvenska toppmötet i Köpenhamn.

Den danske rikspolischefen har länge drivit på för att komma åt ”de kriminellas fristäder”, både på de digitala plattformarna och där de gömmer sig utomlands. Nu har han fått Sveriges och Danmarks justitieministrar med sig.

– Ur polisens synvinkel är det här goda nyheter, säger rikspolischef Thorkild Fogde efter det svenskdanska mötet i Köpenhamn med både justitieministrar och polischefer på plats.

Insatserna mot digitala kanaler som utnyttjas av kriminella ska intensifieras, beslutade ministrarna. Likaså ska trycket ökas mot de länder där många ledande gängkriminella bosatt sig och fortsätter att driva på brottsutvecklingen i Danmark och Sverige på distans.

Högt på dagordningen

Under kommande möten med de övriga nordiska ländernas rikspolischefer och justitieministrar kommer de här frågorna att ligga högt på dagordningen, enligt Thorkild Fogde.

– För polisens del är det viktigt att det inte finns några fristäder för grov kriminalitet, varken fysiskt ute i världen eller digitalt på internet. Om de nordiska länderna gemensamt driver den här frågan i Europol, i EU och i Interpol kan vi trycka på hårdare än vad vi hade kunnat göra var för sig.

Också i Danmark finns ungdomar som utför uppdrag åt kriminella gäng. Men inte på det sätt som i stor skala sker i Sverige, konstaterar han också.

Nytt fenomen

Att de unga gärningsmännen tar på sig uppdrag för gängkriminella som de helt saknar tidigare band till betecknar han som ett nytt kriminellt fenomen.

– Frågan upptar befolkningen i både Danmark och Sverige: Vad är det som driver de här unga människorna, som får sina liv fullständigt ödelagda?

De riskerar att dömas till så hårda straff att de släpps ut först när de är medelålders, poängterar han.

En del av förklaringen är den digitala utvecklingen, som gör det möjligt för de kriminella att nå ut till massor av ungdomar, som i många fall bor långt ifrån de platser där brotten sedan utförs, menar Thorkild Fogde.

– Kan det vara en del av de här unga som har svårt att skilja på verkligheten på Counterstrike och verkligheten på Telegram? Jag vet inte, men det behöver man titta mer på.