Biden ångrar uttryck om Trump

TT

Uppdaterad 01.49 | Publicerad 00.23

President Joe Biden på måndagen.

USA:s president Joe Biden försvarar sitt språkbruk mot Donald Trump, men medger efter kritik från republikaner att det var ett misstag att använda ett ord: ”Bullseye”.

I samma intervju säger Biden att hans mentala skärpa är ”jäkligt bra”.

– Jag menade fokusera på honom. Fokusera på vad han gör, fokusera på hans politik, fokusera på antalet lögner han sade i debatten, säger Biden i en tv-intervju med NBC.

En grupp republikaner har tidigare kritiserat Biden för att, enligt medieuppgifter, använt ordet ”bullseye” i ett privat telefonsamtal med givare i förra veckan.

– Jag har ett jobb, och det är att slå Donald Trump. Jag är helt säker på att jag är den bästa personen som kan göra det. Så vi har pratat färdigt om debatten. Det är dags att sätta Trump i ”bullseye”, sade Biden i samtalet, enligt Politico.

Manade till lugn

Bullseye, inre cirkeln på en dart-tavla, kan även översättas till svenska som ”fullträff”.

Biden framhåller i tv-intervjun, som sänds i sin helhet natten mot tisdag svensk tid, att det är Trumps normalisering av våldsam retorik som är problemet.

– Jag är inte killen som sade att jag vill bli diktator på dag ett, jag är inte killen som vägrade acceptera valresultatet, sade Biden och framhöll att hotet mot demokratin är verkligt.

Efter mordförsöket på Donald Trump har Biden sagt att det är dags att ”kyla ner” tonläget i debatten, och betonat att det är allas ansvar att göra det.

Biden: Jäkligt bra mentalt

I samma intervju försvarar Biden sitt beslut att stå fast vid sin kandidatur inför höstens presidentval – trots den kraftiga kritik han fått ta emot efter debattinsatsen mot Trump i slutet av juni.

– För det första: Jag är gammal, men jag är bara tre år äldre än Trump. Och för det andra: min mentala skärpa är jäkligt bra, säger presidenten.