Husdjurens sommarfaror: majs och slagsmål

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-06-30 18.14

På sommaren kommer fler katter som hamnat i slagsmål till veterinären. Arkivbild.

Det är inte bara vi människor som lever upp på sommaren. Även husdjur kommer ur sina vanliga rutiner – och det ökar risken för skador. Men de faror som hotar husdjuren på sommaren är inte desamma som under resten av året.

– Sommaren är hektisk för veterinärerna. De akuta veterinärbesöken ökar, medan de planerade besöken minskar, konstaterar Patrik Olsson, affärsområdeschef för husdjur på försäkringsbolaget Agria.

Att ormbett, värmeslag och sårskador ökar hos våra husdjur på sommaren är kanske inte så förvånande, med tanke på att de rör sig mer utomhus då.

– Det är faktiskt vanligare att katter blir ormbitna än hundar. Men katter hamnar också oftare i slagsmål på sommaren eftersom de är ute mer och exponeras för andra katter, säger Patrik Olsson.

Patrik Olsson berättar att man ser en uppgång av kattägare som söker hjälp för sårskador orsakade av slagsmål sommartid. Man ser också en ökning av hundägare som söker hjälp för att huden fått i sig grill- och picknickrester, och särskilt då majs.

– Det är mycket problem med majskolvar som slängs i naturen. Det är ett ögonblicks verk för hunden att få i sig den och majskolven fastnar väldigt lätt i magsäcken eller tarmen, säger han.

För att rädda hunden krävs ofta en stor och dyr operation.

När det gäller hundar förekommer det fortfarande att de blir lämnade i varma bilar, säger Patrik Olsson.

– Tyvärr dör hundar i bilar varje sommar, trots alla varningar.

Även tamkaniner är känsliga för höga temperaturer, vilket märks på antalet veterinärbesök sommartid.

– Många tar ut kaninen ur sin bur men vad man kanske inte tänker på är att kaniner är väldigt värmekänsliga, säger Patrik Olsson.

ANNONS