Barn ska skyddas bättre mot våldsam förälder

Peter Wallberg/TT

Publicerad 2024-07-04 10.18

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) vid regeringens sommarfika med journalister.

Barn behöver skyddas bättre från att behöva ha umgänge med en våldsam förälder.

Det anser regeringen som föreslår en lagändring.

Lagändringen i föräldrabalken innebär att barnets rätt att skyddas mot att utsättas för våld och andra kränkningar går före barnets behov av kontakt med båda sina föräldrar.

Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) går regeringen längre i sitt förslag för att skydda barnen än vad utredningen som ligger till underlag för förslaget gjorde.

Bakgrunden är en uppmärksammad vårdnadstvist i Luleå där en åttaårig pojke dödades av sin pappa som tilldömts umgängesrätt. Fallet har lett till krav på lagändringar.

Utgångspunkten i regeringens lagförslag i en lagrådsremiss är att barnet inte ska ha umgänge, till exempel när en förälder har utsatt barnet för allvarligt våld.

Lagändringen får betydelse för alla frågor som rör vårdnad, boende och umgänge. Domstolen får i sådana mål en skyldighet att i vissa svårbedömda fall hämta in ett sakkunnigutlåtande från en psykolog.

Lagen ska också blir tydligare om när en överflyttning av vårdnaden om ett barn som är placerat i familjehem ska ske till familjehemsföräldrarna. Dessutom slopas kravet på att det ska vara ”uppenbart” att en sådan överflyttning av vårdnaden är till barnets bästa.

Syftet med den lagändringen är att vårdnadsöverflyttningen verkligen blir av om det är det bästa för barnet. I sådana mål ska föräldrarna ha rätt till offentligt finansierat juridiskt biträde.

– Samtliga förslag handlar om att sätta barnens bästa främst, säger justitieministern.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.