Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

S vill se hårdare tag mot rysk påverkan i EU

TT

Publicerad 2024-06-02

Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist. Arkivbild.

För att stävja ryska försök att påverka EU-parlamentet vill Socialdemokraterna att ledamöter som misstänks för brott kopplade till säkerhet ska kunna stängas av.

Det är tydligt att Ryssland försöker påverka EU-parlamentet och det stundande valet, enligt Socialdemokraternas försvarspolitiska talesperson Peter Hultqvist. Det sker bland annat genom att skapa relationer till politiker, aktivt arbete i sociala medier och hybridhot.

– När gäller utländsk inblandning och desinformation så är Ryssland den i särklass största aktören i förhållande till den europeiska unionen, säger Hultqvist under en pressträff på söndagen.

För att skydda EU-parlamentet mot rysk påverkan föreslår Socialdemokraterna fem åtgärder. Bland annat vill man att parlamentariker som utreds för brott kopplade till Europas säkerhet ska kunna stängas av under utredningen.

– Det finns exempel på att politiker i Europaparlamentet gått ryssarnas ärenden, sade Peter Hultqvist.

S vill även förbjuda att tredje land betalar resor åt parlamentariker och tjänstemän, samt införa obligatorisk utbildning för att öka kunskaperna om korruption och utländsk inblandning.

Hultqvist varnade för risken att både ledamöter och tjänstemän blir ”nyttiga idioter” för ryska intressen.

– De nätverk Ryssland använder i Europaparlamentet måste på olika sätt bekämpas och rivas upp.