Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Glädjens högtid firas i sorg i Gazaremsan

TT-AP

Publicerad 2024-06-15

Nadia Hamouda har flytt och bor i ett tält i Deir al-Balah. Hennes dotter dödades i kriget.

Nu firas högtiden id al-adha av muslimer världen över. Fest med släkt och vänner, god mat och presenter och godis till barnen hör till. Men i Gazaremsan finns knappt mat på marknaderna och än mindre pengar till presenter.

Gazaremsan var fattigt redan före kriget, men förra året kunde man ändå hänga upp färgglada dekorationer, ge barnen godis och presenter och köpa kött eller slakta och dela med andra.

– Det var riktig id. Alla var glada, barnen också, säger Nadia Hamouda.

Hon har flytt och bor i ett tält i Deir al-Balah. Hennes dotter dödades i kriget.

– När vi hör böneutropet gråter vi över de vi har förlorat, över allt vi har förlorat och vad som hänt oss och hur vi brukade leva.

Abdelkarim Motawq brukade arbeta inom köttindustrin som blomstrade vid den här tiden på året. I år har hans familj knappt råd med ris och bönor.

– Det brukade vara en hektisk tid. Jag tjänade pengar och köpte mat, kläder, nötter och kött åt mina barn. Men i dag finns inget kvar.

Id al-adha infaller den tionde dagen i vallfärdsmånaden och firas i fyra dagar med början den sista dagen under vallfärden till Mekka. Högtiden kallas ”den stora festen”, skild från ”den lilla festen”, id al-fitr.