Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Makt och pengar – nu granskas de i Bryssel

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-10-04 05.30

Ordförande Ursula von der Leyen i grön kavaj omgiven av de nominerade till nästa EU-kommission. Nu inleds granskningen av kandidaternas lämplighet. Arkivbild.

Granskningen har inletts av Jessika Roswall och hennes tilltänkta kollegor i nästa EU-kommission.

Om en månad väntar tuffa utskottsförhör – och ett politiskt spel där ingen går säker.

Tidigt i torsdags satte EU-parlamentets juridiska utskott i gång sin del av granskningen av de 26 personer som nominerats till Ursula von der Leyens nästa EU-kommission.

Under ledning av bulgariske liberalen Ilhan Kjutjuk ska utskottet undersöka eventuella intressekonflikter eller annat som gör de nominerade olämpliga för sina jobb.

Enligt nyhetssajten Politico har utskottet begärt in ytterligare uppgifter från alla utom tre: nuvarande kommissionärerna Olivér Várhelyi och Wopke Hoekstra samt polske Piotr Serafin.

Särskild avancerad är dock inte granskningen. Kritiken är hård mot att utskottet jobbar bakom stängda dörrar och får nöja sig med att bedöma det som de nominerade själva redovisar.

”Partiskt, ogenomskinligt och maktlöst. I korthet: en maskerad”, fräser franska ledamoten Manon Aubry, gruppledare för parlamentets vänstergrupp, på X.

Roswall i miljöutskott

Efter EU-valet 2019 stoppade det juridiska utskottet såväl Rumäniens som Ungerns förstahandskandidater efter frågetecken kring miljonlån och företag med regeringskopplingar.

I år är tanken att utskottet ska ha granskat klart senast den 18 oktober. I början av november inleds sedan de offentliga, tv-sända förhören av kandidaterna.

Svenska Jessika Roswall, som föreslås bli ansvarig för miljö och vattenresiliens, ska frågas ut av miljöutskottet (Envi) och bör dessutom bereda sig på extra frågor från utskotten för jordbruk, industri och den inre marknaden.

Schemat för vem som granskas när blir klart först i nästa vecka.

Politiska strider

Utfrågningarna väntas bli ännu tuffare än tidigare. Relationerna gnisslar mellan de stora partigrupperna i mitten, samtidigt som ytterhögern vuxit i styrka. Det bäddar för infekterade förhör.

Jessika Roswall kan exempelvis vänta sig tuffa frågor om synen på EU:s lagar om naturrestaurering och avskogning, där en bister strid råder mellan höger och vänster.

Samtidigt nämns hon inte bland de kandidater som väntas få det tuffast i förhören. Men exempelvis cyprioten Costas Kadis, italienske Raffaele Fitto och bulgariska Ekaterina Zacharjeva gör klokast i att bereda sig för hård grillning.