Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Nya massgravar hittade i Ukraina

Publicerad 2022-10-08

Lyman ligger i spillror efter den ryska ockupationen.

Nu uppges två nya massgravar ha hittats i staden.

I en av gravarna ska 200 civila ligga begravda.

Följ ämnen
Ukraina
Ryssland

Sedan början av september har Ukraina tagit tillbaka omkring 500 byar och städer som ockuperats av Ryssland.

Men i takt med att de ryska soldaterna lämnar områdena träder förödelsen från kriget fram. I den nyligen återtagna staden Lyman kantas de öde gatorna av brända och förstörda byggnader.

Under det senaste dygnet har man även hittat två massgravar i staden.

Pavlo Kyrylenko, Ukrainas guvernör i Donetsk, uppger att man har hittat 200 dödade civila i den ena graven, rapporterar BBC.

Utredning pågår

I nuläget är det oklart hur många kroppar som ligger i den andra graven. Enligt Kyrylenko ska både civila och soldater hittats döda.

Men hur och när de begravda människorna har dödats är ännu inte klarlagt. BBC skriver också att man inte kunnat bekräfta uppgifterna än.

På Telegram skriver Kyrylenko att gravarna börjat undersökas nu och att en utredning pågår.

Tekniker på plats vid gravplatsen i Lyman, Donetsk.

Döda ryska soldater längs vägarna

Lyman, som ligger i den påstått annekterade regionen Donetsk och uppges ha en strategiskt viktigt placering, återtogs av Ukraina förra helgen. Före kriget ska omkring 20 000 personer ha bott där.

En 66-årig kvinna som BBC pratat med säger att hon hade ett bra liv i Lyman innan kriget bröt ut.

– Men allt förändrades på ett ögonblick, säger hon.

Staden har bland annat ett viktigt järnvägsnav och det sågs som ett stort nederlag för Ryssland när trupperna tvingades retirera.

Enligt brittiska underrättelseuppgifter led Ryssland också stora förluster när staden övergavs. I samband med återtagandet meddelade Ukrainas president Volodymyr Zelenkyj att staden ”fullständigt rensats” från ryska trupper.

Bilder som BBC samlat in visar också hur kroppar efter döda ryska soldater låg längs vägarna som leder in i staden när Ukraina tog tillbaka området.

Flera massgravar har hittats

Sedan kriget bröt ut i Ukraina har flera massgravar hittats i områden som ockuperats av Ryssland – däribland i Butja och i den nu ockuperade hamnstaden Mariupol.

I den nyligen befriade staden Izium hittades tio tortyrkammare i början av oktober.

Tusentals krigsbrott utreds av myndigheter i Ukraina. Zelenskyj har vid ett flertal tillfällen anklagat ryska soldater för att ligga bakom massmorden på civila.