Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Extrem våldsvåg "särskild händelse" för polisen

Publicerad 2023-01-20

Polisen har beslutat om en så kallad särskild händelse med anledning av den pågående våldsspiralen i Stockholm.

– Det är ett extremt ansträngt läge, säger regionpolischefen Mattias Andersson på en pressträff.

Ett 20-tal våldsdåd har skakat huvudstaden sedan juldagen.

– Det vi har är inte en, utan flera konflikter samtidigt, säger tillförordnad regionpolischef Mattias Andersson.

Personalen i regionen är nu hårt ansatt och mycket arbete sker på övertid, säger han.

– Vi är inne i en intensiv period och utredningsverksamheten går tungt, men vi har optimism och den energi som krävs för att det här ska lösas.

– Den första och den högsta prioriteten just nu är att bryta våldsutvecklingen. Inget annat är viktigare än det just nu, fortsätter han.

Mord i Rinkeby

Ett 20-tal våldsbrott – skjutningar och sprängningar – har inträffat i Stockholmsområdet sedan juldagen, då en känd gängkriminell sköts till döds i Rinkeby.

Senast i raden är en sprängning i Årsta under torsdagskvällen, där en handgranat kastades in i ett trapphus, och en skottlossning mot en lägenhet i Farsta strand under natten till fredagen. Ingen person skadades i de händelserna.

Sammanlagt har polisen 23 personer frihetsberövade med koppling till våldsvågen som nu pågår, säger Hanna Paradis, som utsetts till kommenderingschef för den särskilda händelsen.

– Vi bedömer att vi har god koll på vilka som finns i nätverken. Konflikterna kan ha olika orsaker men vi tycker oss ha en ganska bra uppfattning även där.

Fokusera arbetet

TT: Vad syftar den särskilda händelsen till?

– Den innebär att vi på ett tydligare sätt kommer leda organisationen och styra verksamheten mot det här brottsområdet, säger hon.

Enligt polisen har våldet sin grund i tre olika pågående konflikter. Flera medier har rapporterat om att en av dem handlar om en maktkamp mellan kriminella om narkotikamarknaden i Sundsvall, men det vill inte polisen bekräfta.

– En del av problembilden består i narkotika, men det består också i maktkamper, kränkningar och personliga konflikter. Men vi kan inte uttala oss om just det, säger Mattias Andersson.

En rubbad maktbalans på grund av att många ledande gestalter åkt fast kan också vara en orsak till det våld som just nu plågar Stockholm, enligt Hanna Paradis.

– Just sprängningar och skjutningar är ett sätt för nätverken att tvinga fram varandra, de håller sig gömda i de här konflikterna. Då vill man tvinga fram varandra. Det här är så klart jättealarmerande och ett hänsynslöst beteende som drabbar våra medborgare.

TT: Bör man vara orolig om man bor i de drabbade områdena?

– Det tycker jag inte, men jag förstår att det här skapar jättemycket otrygghet och att det är en fruktansvärd sak att vara med om, säger hon.

Fler dåd att vänta

Hon vågar inte spekulera i hur länge våldsspiralen i Stockholm kan komma att pågå.

– Men vi kommer att ha flera våldsdåd i vår region, det vore naivt av mig att säga något annat. Men vi gör allt vi kan med alla medel och förmågor vi har och jobbar superoffensivt i den här delen.

Regionpolischef Mattias Andersson lovar att fler personer kommer gripas.

– Vi kommer frihetsberöva fler. Det kommer bli fler husrannsakningar, det kommer bli mer stora beslag. Det är viktigt att sända ut den signalen, vi kommer närmare och närmare.