Snösmocka inleder nya året – räkna med strömavbrott
Publicerad 2023-12-30
Nyårsdagen bjuder på ordentlig kyla och kraftiga snöfall.
SMHI har utfärdat både orangea och gula varningar – då ökar risken för strömavbrott.
– När blöt och tung snö faller på träden då kan de i värsta fall knäckas och dra med sig både ledningar och stolpar, säger Jonathan Björck, presschef på Ellevio.
Det nya året väntas inleda med ordentlig kyla och bjuder även på stora mängder nederbörd. SMHI har utfärdad både gula och orangea varningar för vind i kombination med snöfall.
Kring områdena runt Vänern kan det falla upp mot 50 centimeter snö på sina ställen.
De kraftiga nyårsovädret får även stor påverkan på elnätet med risk för flera strömavbrott.
– Det är ett rejält oväder som drar in på nyårsnatten och det kommer skapa en del problem, säger Jonathan Björck, presschef på Ellevio.
När den tunga och blöta snön faller på träd kan de böjas eller i värsta fall brytas av helt och grenar som normalt sett ligger långt ifrån ledningarna kan då komma i kontakt med elledningarna.
– Träd som knäcks kan slita med sig både ledningar och hela stolpar. Under 20 år har vi jobbat med att ersätta ett antal procent av elnätet med kablar i marken för att ta bort den här typen av risk. Men vi har fortfarande mellan 15–20 procent kvar av nätet och det är där det blir problem, säger Björck.
Störst risk för strömavbrott råder det områdena ute på landsbygden där det fortfarande finns ledningar i luften men under julen har även områden med redan nedgrävda elkablar drabbats av flera avbrott.
– Vi har lite otur att den typen av fel inträffat samtidigt som vi också haft väderproblem. Det är klart det ställer till det extra när man är hemma och ska fira jul eller nyår än andra dagar på året, säger Björck.
Preppa och var beredd
Inför nyårshelgen har man nu höjt beredskapen i händelse av fler elproblem.
– Det innebär i praktiken att vi säger till fler att vara redo att jobba helt enkelt. Det görs i olika steg och skulle det behövas har vi ett akutsteg och då är det alle man på däck.
Björck förklarar att även om förutsättningar med extra personal både i driftcentraler och på mark är goda så kan det bli en viss väntan innan eventuella strömavbrott blir lösta i ovädret.
– Våra reparatörer måste ofta åka på oplogade småvägar och pulsa i djup snö längst med ledningarna för att lokalisera felet så det tar väldigt lång tid, allt måste göras på ett säkert sätt också.
Han menar att det är svårt för enskilda hushåll att skydda sig mot själva avbrotten men om man vet om att man bor i ett område där det brukar bli avbrott i den här typen av väder kan det vara bra med viss beredskap.
– Tappa upp lite extra vatten och se till att ha lite ljus, tändstickor och batterier hemma. Håll huvudet kallt och öppna inte kyl och frys i onödan då håller sig kallt där inne. De allra flesta som bor i de här områden är väldigt duktiga på det här, säger Björck.