Kapacitet för att kartlägga mutationer dröjer

TT

Publicerad 2021-01-30

Det dröjer ytterligare en månad innan Sverige har tillräckligt god testkapacitet för att kartlägga mutationer av coronaviruset. Arkivbild.

Det dröjer ytterligare en månad innan Sverige har tillräckligt god testkapacitet för att kartlägga mutationer av coronaviruset, däribland den mer smittsamma brittiska varianten, rapporterar SVT.

Den svenska kapaciteten för att kartlägga virusmutationer genom så kallad genomsekvensering ligger på 1 procent i dagsläget. Kartläggningen av virusets arvsmassa är viktig för att kunna följa upp och se om viruset förändras gällande exempelvis sjukdomsförlopp eller överförbarhet.

Fram till att kapaciteten i Sverige ökat skickas svenska prover till Tyskland.

– Vi är inte fullt nöjda ännu, vi vill att vi ska ha en kapacitet på ungefär 10 procent men då är det inte bara fokus på den brittiska varianten, säger Karin Tegmark Wisell, biträdande statsepidemiolog, på Folkhälsomyndigheten, till SVT.

För att nå målet med 10 procent har regionerna fått i uppdrag att skala upp testningen. I Danmark ligger kapaciteten på 25 procent, något som enligt Tegmark Wisell beror på att det från politiskt håll och under lång tid gjorts en satsning på helgenomsekvensering.

Hon tror inte att den svenska kapaciteten behöver byggas ut ytterligare med anledning av den brittiska virusvarianten.

– Vår bedömning är att det inte är någon risk att vi missar en större spridning, säger hon.