Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Soldatmördare känd av polis

Uppdaterad 2013-11-29 | Publicerad 2013-05-25

Greps av polis för två månader sedan, enligt Sky News

En av de misstänkta soldatmördarna i London, Michale Adebowale, var känd av polis sedan tidigare.

För två månader sedan greps han, uppger Sky News.

Michale Adebowale, 28, och Michael Adebolajo, 22, misstänks för det brutala mordet på soldaten Lee Rigby för tre dagar sedan.

Rigby blev först påkörd av en bil - och höggs sedan ihjäl med en köttyxa. En blodig Michael Adebolajo fångades på film direkt efter dådet - med mordvapnet i handen.

Välkänd i området

De misstänkta vaktas just nu av beväpnade vakter på ett sjukhus i London, där de vårdas för de skottskador de fick under gripandet.

Samtidigt börjar fler uppgifter komma ut om Michale Adebolajo.

Enligt lokala handlare i stadsdelen Greenwich var Adebolajo "en känd figur" i området. Han hade ett stånd på trottoaren där han försökte omvända unga män till islam. Handlare hade klagat hos polisen vid upprepade tillfällen - och enligt uppgifter till nyhetskanalen Sky News greps Adebolajo för två månader sedan av Scottland Yard.

Greps av säkerhetsstyrkor - i Kenya

I en intervju med nyhetsprogrammet Newsnight hävdar en av Adebolajos vänner att den nu misstänkta mördaren förändrades efter en resa till Kenya 2012. Adebolajo greps av säkerhetsstyrkor i landet - och blev, enligt vännen, utsatt för både fysiskt och sexuellt våld under tiden i fångenskap.

"De har buggat mig"

Efter händelserna kom Adebolajo tillbaka till England - och var övertygad om att den brittiska underrättelsetjänsten förföljde honom.

MI5 ska även försökt värva honom som informatör.

– Hans egna ord var "De har buggat mig och vill inte lämna mig ifred". Han nämnde att de (MI5, reds. anm.) inledningsvis ville prata med honom om han kände vissa individer. Men efter att han hävdat att han inte kände personerna, frågade de om han skulle vara intresserad av att arbeta för dem, säger vännen i intervjun.

Vännen gripen av polis

Kort efter intervjun ska vännen ha gripits utanför BBC, misstänkt för terrorbrott. Han förhördes under lördagskvällen, uppger nyhetsbyrån AP.

Vännens uppgifter har inte bekräftats av MI5, skriver Sky News.

Uppgifter om att Michale Adebowale och Michael Adebolajo varit kända av MI5 förekom redan kort efter attacken. En utredning är nu tillsatt för att undersöka uppgifterna.