Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Mördarjakt efter avskedad polis

Publicerad 2013-02-08

Ett stort polisuppbåd sökte på torsdagen efter en avskedad polisman i bergen kring en populär skidort i Kalifornien.

– Han är beväpnad och extremt farlig, säger Los Angeles-polisen.

I den vilda jakten på mannen ska två kvinnor av misstag ha skjutits av en polispatrull.

Den 33-årige Christopher Dorner tillhörde Los Angelespolisen LAPD men avskedades.

Nu anklagas han för att som hämnd för sitt avsked ha dödat tre personer, bland annat paret Keith Lawrence och Monica Quan. Kvinnan är dotter till den före detta polischefen Randy Quan, som företrätt Dorner i en process för att överklaga hans avskedan.  Det lyckades Quan inte med, något som Dorner ska ha anklagat honom för.

I onsdags tros Dorner även ha angripit två poliser: en dödades och en skadades.

Skolor stängdes

Under hela gårdagen pågick polisjakten, där även poliser från tre delstater i Mexico deltog. Under eftermiddagen fokuserades jakten till ett område kring Big Bear Lake, ett bergsområde drygt tio mil öst om Los Angeles, där polisen hittade Dorner's utbrunna pickup och spår som ledde bort från fordonet.

125 poliser knackade dörr i området och en insatsstyrka sattes in för att ge säkerhet åt invånarna. Skolor i närheten stängdes medan utredare undersökte fordonet och spridde ut sig i området.

Publicerade manifest

Inför dåden ska Dorner ha publicerat ett manifest på nätet om sina uppsåt: "Jag vet att jag kommer att indgöras av LAPD och media. Tyvärr är det här ett nödvändigt ont som jag inte tycker om att göra men måste fullgöra för att förändringar ska ske inom LAPD".

TT
Lisa Röstlund