5-årig flicka död i smittsam hjärnhinneinflammation

Publicerad 2012-09-29

Den femåriga flickan drabbades av smittsam hjärnhinneinflammation och fördes till Örebro universitetssjukhus, där hon dog.

Från att ha varit helt frisk fick den 5-åriga flickan hög feber under natten.

I morse avled hon på Örebros universitetssjukhus – i smittsam hjärnhinneinflammation.

– Det hopplösa med den här åkomman är att ibland går det så snabbt att man inte hinner sätta in intensivvårdsresurser, säger smittskyddsläkaren Hans Fredlund.

Den 5-åriga flickan gick på förskolan som vanligt i går. Hon insjuknade under natten till i dag och fick hög feber.

Snabbt förlopp

Händelseförloppet gick sedan mycket snabbt. När föräldrarna i morse hade svårt att få kontakt med henne och upptäckte blånader på kroppen ringde de efter en ambulans.

Flickan anlände till sjukhuset runt halv åtta på morgonen. Hon avled ungefär en och en halv timme senare.

Hennes familjen tas nu om hand på sjukhuset.

Alla barnen behandlas

På infektionskliniken förstod man snabbt att flickan var sjuk i epidemisk hjärnhinneinflammation, även kallad smittsam hjärnhinneinflammation.

– Det är det som är det hopplösa med den här åkomman att ibland går det så snabbt att det finns ingen möjlighet att hinna med att sätta in intensivvårdsresurser, säger Örebros smittskyddsläkare Hans Fredlund.

Under lördagseftermiddagen har samtliga barn i den avlidna flickans förskolegrupp fått förebyggande antibiotika. Det handlar om 25 barn och fyra vuxna personer ur personalen.

– Det är ingen ökad smittorisk för allmänheten i Örebro utan det är en ökad risk i den här förskolegruppen de närmaste dagarna.

”Sök vård snabbt”

Vad ska man tänka på som förälder?

– Det gäller då barnen i föreskolegruppen som om man får feber snabbt ska söka vård och få en bedömning i stället för att vänta, säger Hans Fredlund.

Vet ni vad smittkällan är?

– Nej, det vet man aldrig i sådana här sammanhang utan det brukar vara enstaka fall som insjuknar på det här viset.